EkonomiGündem

Düştü Derken Yükselişe Geçti! Ayçiçek Fiyatlarını Gören Şok Oldu

Son dönemlerin en çok konuşulan fiyatı en çok tartışılan ürünlerin başında gelen Ayçiçek yağları 2021 yılının son aylarında yükselişe geçmiş ve doların düşmesi ile biraz olsun düşüşe geçmişti.

Ayçiçek Yağı Fiyatlarında Yükseliş

Mutfakların vazgeçilmezi Ayçiçek yağı fiyatlarında yeni bir yükselme söz konusu. Geçtiğimiz yılın son aylarına doğru dolar kurunun da yükselmesine bağlı olarak hızla artan Ayçiçek yağları zincir marketlerin sembolik indirimleri ile düşürülmüştü. Ayçiçek yağı fiyatları 119-149 TL arasındaki Fiyatları yeniden görmeye başladı.

Sektör temsilcileri tarafından yapılan açıklamada: Ayçiçek fiyatları bazı Zincir marketlerde yine yükselişe geçti. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, artan yağ fiyatları ile ilgili yaptığı açıklamada fiyatları düşürmenin yolunun üretimden geçtiğini aktardı.

Fiyatları Düşürmenin Yolu Üretmek

Büyükhelvacıgil, “Her yıl olduğu gibi, yeni hasat dönemine kadar ülkemizin ihtiyacını bundan sonraki dönemde ithalatla karşılayacağız” şeklinde konuştu.

Yenişafak Gazetesinin haberine göre, özellikle bitkisel yağ üretimi pandemi dönemi ile birlikte sekteye uğradı. Ayçiçek yağı üretimi ile ilgili açıklamalarda bulunan Büyükhelvacıgil, “Ayçiçeği üretim rekoltemiz 1,7 milyon ton civarında gerçekleşti. Üreticinin de, sanayicinin de yüzünü güldüren bu rekolte, yıllık ihtiyacımız olan 2,5-3 milyon ton hedefine ulaşmada çok önemli bir gelişme. En çok ithalat gerçekleştirdiğimiz Karadeniz Bölgesi’nde de üretim geçtiğimiz yıl rekor kırdı. Sadece Ukrayna ve Rusya’da toplam üretim 35 milyon ton civarında gerçekleşti. Ancak bütün bunlar yağ fiyatlarının düşmesine yetmemiş görünüyor” dedi.

Bitkisel Yağlarda Üretimi Arttırmalı İthalatı Azaltmalı

Bitkisel yağlarda üretimi arttırıp ithalatı azaltmanın önemini de vurgulayan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “En önemli hedefimiz, ayçiçeğinde üretimimizi 2,5-3 milyon tona çıkarabilmek. Bu ihtiyacımızı çözebilirsek fiyat ve üretim anlamında sektörümüzün ve vatandaşlarımızın rahatlamasını, sorunların çözümünü sağlayabiliriz. Yağlı tohumlarda ithalatı, dolayısıyla hammadde maliyetlerini düşürürsek, dünya ile çok daha güçlü bir şekilde rekabet edebilecek düzeye gelebiliriz. Türkiye, zengin tarımsal potansiyeli olan bir ülkedir” açıklamalarında bulundu.

Son olarak yaptığı açıklamada yağlı tohumlarda dışa bağımlı olduğumuzu belirten Büyükhelvacıgil, “Yağlı tohumlar, ülkemizin ithalattaki ilk 10 kalemi içerisinde yer alıyor. Ham madde bakımından maalesef yüzde 75 oranında dışa bağımlıyız” ifadelerini kullandı.