Gündem

Durduk yere cebinden para çıkmasın isteyen araba sahipleri okusun: Bunu yapmazsanız 235 TL cüzdanda kalacak!

Durduk yere cebinden para çıkmasın isteyen binlerce araç sahibini ilgilendiriyor. Eğer bunu yapmazsanız en az 235,5 TL cüzdanınızda kalacak. Ancak eğer bu kurala uymazsanız 10 ehliyet ceza puanı yiyeceksiniz ve en az 235,5 TL para ödeyeceksiniz.

Türkiye’de araç sürücülerinin bazı kurallara uyması gerekiyor. Hız kuralları da bunlardan bir tanesi. Bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğü yeni bir açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Hız ihlallerinin önlenmesi ve sürücüleri trafik kural, yasaklama ve kısıtlamalarına uygun şekilde araç kullanmaya yöneltmek amacıyla; 22-23-24 Temmuz 2022 tarihlerinde 3 gün süreyle ülke genelinde eş zamanlı hız denetimleri gerçekleştirildi. 38.276 araç/sürücünün hız ihlalinde bulunduğu tespit edilerek işlem yapıldı.

Türk Polis Teşkilatı olarak sürücülere hem kendilerinin hem de diğer yol kullanıcılarının can güvenliklerini sağlamak için hız sınırları ile diğer trafik kurallarına uymaları hatırlatılır, denetimlerin devam edeceği kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Hız sınırı cezası ne kadar?

Hız sınırını geçen araç sahiplerine, para cezasına ek olarak, 10 ehliyet ceza puanı da işlenmektedir. 314 TL’dir. Trafik cezasını tebliğ tarihi itibari ile 15 gün içerisinde ödeyen sürücülere %25 erken ödeme indirimi uygulanıyor. Böylece, ceza bedeli 235,5 TL’ye düşmüş oluyor.

1 Temmuz’da değişti

Temmuz ayında Edirne-İstanbul (Avrupa otoyolu), İstanbul-Ankara (Anadolu Otoyolu), Niğde-Mersin-Şanlıurfa (Niğde- Tarsus kesimi, Tarsus-Şanlıurfa kesimi) ile Çeşme-İzmir-Aydın (Çeşme-İzmir kesimi ile İzmir-Aydın kesimleri) otoyollarının mevcut olan 120 km/s olan hız sınırı 10 km/s artırılarak 130 km/s,

Kuzey Marmara otoyolunun Sakarya-Kurtköy-Odayeri-Kınalı bölümü, Malkara-Çanakkale, Gebze-İzmir /Menemen-Çandarlı, Ankara-Niğde otoyollarında ise 120 km/saat olan hız sınırı 20 km/saat artırılarak 140 km/saate çıkarıldı. Ayrıca yapımı devam eden ve yeni projelendirilecek otoyollar hizmete açıldıklarında 120 km/saat olan hız sınırı 20 km/saat artırılarak 140 km/saate yükseltildi.