Kültür Sanat

Dünyayı sarsan sette cinayet olayına ilişkin ilk açıklama: “Trilyonda bir ihtimal gerçek oldu!”

Rust filminin seti esnasında elinde içinde gerçek mermi bulunan silahla setin görüntü yönetmeni Halyna Hutchins’in yaşamını kaybetmesine sebep olan Alec Baldwin ilk defa kamuoyu önünde açıklama gerçekleştirdi.

Alec Baldwin Rust filminin setinde içerisinde gerçek mermi olan kurusıkı bir silahla 41 yaşındaki görüntü yönetmeni Halyna Hutchins’i göğsünden vurarak hayatını kaybetmesine sebep olmuştu.

Olayın kamuoyundaki yankıları devam ediyor.

Olayın ardından üzüntülerini payaştığı bir sosyal medya açıklaması yapan ve Santa Fe’de Halyna Hutchins’in eşi Matt Hutchins ile oğluna ziyarette bulunan Alec Baldwin, olayın ardından ilk kez kamuoyu önünde açıklama gerçekleştirdi.

ABD’li aktör: Soruşturma sürdüğünden konuşmama izin yok

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran 63 yaşındaki Amerikalı aktör, “Soruşturma sürdüğü ettiği için konuşmama izin verilmiyor” şeklinde konuştu.

Baldwin, “Sante Fe polisinin emri gereği soruşturmayla ilgili hiçbir soruyu yanıtlandıramıyorum. Bir kadının ölümüyle ilgili devam eden bir soruşturma bu. O, benim bir arkadaşımdı” dedi.

“Birlikte film çeken çok, çok iyi bir ekiptik ve ardından ise malesef bu korkunç olay oldu” diyen Baldwin, yaşanan trajediyi “Trilyonda bir ihtimal gerçek oldu” şeklinde anlattı.
Rust filminin olay sonrası artık devam etmeyeceğini düşündüğünü ifade eden Baldwin, insanların güvenliği için film ve dizi çekimlerinde ateşli silah kullanımının sınırlandırılmasından yana olacağını ve bunun için üstüne düşen ne varsa yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri basınında yer alan haberlere göre, sette silahı Baldwin’e veren yardımcı yönetmen David Halls ve filmin silah uzmanı Hannah Gutierrez Reed davanın baş aktörleri konumunda.

Olayda güvenlik açığı mı var?

Mahkeme tutanaklarına göre Halls detektiflere olayda bir güvenlik açığı olduğu itirafını yaptı.

Silahın içinde mermi bulunmadığına ilişkin oyuncuları ve ekibi uyarmak için kullanılan “Soğuk silah” terimini kullandığını da söyleyen Halls’un “Gerekli kontrolleri yapmalıydım” dediği ve olayda bir kasıt olmadığını vurguladı.

Mahkeme kayıtlarında Alec Baldwin, silahı kendisine yardımcı yönetmenin verdiğini ve “güvenli” olduğunu söylediğini belirtti. Yardımcı yönetmen ise ifadesinde, silahın içinde “gerçek bir mermi” olduğunu bilmediğini kaydetti.

Suçlamalar masada…

Henüz herhangi birinin suçlanmadığı davanın seyri hakkında ipuçları paylaşan savcı, “suçlamalar masada” sözleri ile olayla ilgili bir veya birden fazla kişinin hakim karşısına çıkabileceğini ifade etmişti.

Kamuoyundan gelen baskılar sonucu böyle bir açıklama yapan savcı, detaya girmekten ise uzak durdu. Fakat savcının açıklamaları ile günlerdir iddia boyutunda olan olay resmiyet kazandı.

Savcı, sette “muazzam miktarda mermi bulunduğunu” ve bu mühimmatın niteliğine ilişkin soruşturma gerçekleştirilmesi gerektiğini de sözlerine dahil etti.
Soruşturmadan yansıyan yeminli ifadelere göre, olay, Rust filminin Santa Fe’deki setinde, prova esnasında gerçekleşti. Kameraların kayıtta olmadığı anda, Baldwin, silahı kameraya doğrultarak prova yapıyordu. Tam o esnada ateş alan silahtan çıkan mermi, kameranın arkasındaki görüntü yönetmenini ve yönetmeni isabet aldı.
“Güvenli bir ortam bulunmuyordu”

Bununla beraber Alec Baldwin’in çekimler sırasında kullandığı silahla görüntü yönetmeninin ölümüne ve yönetmenin yaralanmasına yol açtığı Rust filminin setinde olaydan günler önce yine dolu silahın ateşlendiği öne sürüldü.