İzmir Haberleri

Dünyada bir ilk! İzmir’de pandemiye özel otobüs!

İzmir Büyükşehir Belediyesi filosuna giren bir otobüsün sahip olduğu sağlık güvenliği sistemi dünyada bir ilk oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü ulaşımda sağlık dönemi başlattı. Filoya katılan 52 yeni otobüsten biri, bünyesinde bulunan sağlık önemleri kapsamında yenilikçi özellikleriyle dikkat çekti. Dünyada ilk kez İzmir’de kullanıma alınan aracın, yolcuların ateşlerini ölçtüğü, havayı ve iç yüzeyleri virüs ve bakterilerden arındırdığı açıklandı.

ESHOT Genel Müdürlüğü geçtiğimiz hafta Otokar firmasının ürettiği 52 yeni otobüsü filosuna kattı. 10’u Körüklü ve 17’si solo olmak üzere 27 otobüs ve 25 midibüsten oluşan filonun toplam 49 milyon TL’ye alındığı öğrenildi. Kentin çeşitli noktalarında hizmete başlayan otobüslerden biri ise sahip olduğu sağlık önemleri nedeniyle dikkat çekti. 302 Numaralı Konak – Otogar hattında hizmet veren körüklü otobüsün virüs ve bakterilere karşı dört önemli güvenlik sistemine sahip olduğu bildirildi. Açıklamaya göre ön kapıdan giriş yapan yolcuların ateşini ölçen otobüs aynı zamanda maskesiz biniş yapmak isteyen yolcuları da uyarıyor. Otobüste yolcu ve şoför arasındaki teması da kesmek için de cam bölmeli özel sürücü kabini bulunuyor. Ototbüs ayrıca haraket halindeyken, havalandırma sistemi tarafından havadaki virüs, bakteri ve mantar gibi zararlı organizmaları öldürülüyor. Dördüncü güvenlik sisteminde ise otobüs her seferini tamamladığında otomatik dezenfektan püskürtme sistemi devreye girerek koltuk, tutamak ve iç yüzeyleri temizliyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, pandemiyle birlikte sağlık güvenliğinin çok daha önemli hale geldiğini ifade ederek; “Bu hassasiyet ışığında tüm toplu ulaşım araçlarımızı düzenli olarak ve titizlikle temizliyoruz. Dezenfeksiyon ürünleriyle sterilize ediyoruz” dedi. Pandemi ve gelişen teknolojinin etkisiyle firmaların ürünlerini geliştirdiklerini belirten Soyer; “Onlardan biri olan ve kendi kendini temizleyen bu özel otobüs ilk kez İzmir’de kullanıma alındı. Hedefimiz, test sonuçlarının olumlu olması halinde bu tip araçların sayısını artırmak” diye konuştu.