Gündem

Dünya Mutluluk Endeksi açıklandı: Türkiye bu yıl 8 basamak geriledi

Dünyanın gündeminde yaklaşık 3 haftadır Rusya – Ukrayna savaşı yer alıyor. Ukrayna’da sıcak çatışmalar devam ederken, savaşın insani ve vicdani yanı herkesi endişelendiriyor. Ancak savaş bölgesi dışında da diğer ülkelerde hayat bir şekilde devam ediyor. Gündemde Rusya – Ukrayna savaşı varken, Dünya Mutluluk Endeksi raporu da 10. yılını doldurdu ve bu yıl da dünyanın en mutlu ülkeleri arasında ilk sıralarda İskandinav ülkeleri yer aldı. Listede alt sıralarda bulunan Türkiye ise bu yıl 8 basamak daha geriledi. Yaklaşık 150 ülke genelinde yapılan anketler ile bölge halklarının mutluluk algıları tespit ediliyor ve söz konusu rapor bu şekilde hazırlanıyor. İşte dünyanın en mutlu ve en mutsuz ülkeleri…

En Mutlu Ülkeler Yine İskandinav Ülkeleri Oldu

Dünya Mutluluk Endeksi 10. yılını doldurdu ve bu yılda yaklaşık 150 ülke arasında dünyanın en mutluları ve en mutsuzları belirlendi. Söz konusu araştırmanın daha önceki yıllarında yapılan çalışmalarda, halkın devlete ve kurallara olan güveni artış gösterdikçe, mutluluk oranının da arttığı ortaya çıkmıştı. Dünya Mutluluk Endeksi raporunun Kanadalı editörü Ekonomist John F. Helliwell açıklamasında “2021 yılında Gallup Dünya Anketi’nde takip edilen her üç iyilik kategorisinde de ciddi bir artış yaşandığını gördük. Yabancılara yardım etme, gönüllülük faaliyetleri ve bağışlar 2021 yılında dünyanın her tarafında arttı ve pandemi öncesindeki seviyelerin neredeyse yüzde 25 üzerine çıktı” dedi.

Türkiye Listede 112. Sırada

Dünya Mutluluk Endeksi’nde ilk sıraları yine İskandinav ülkeleri kaptı. Endekste ilk 10 ülkeyi sırasıyla Avusturya, Avustralya, İrlanda, Almanya ve Kanada izledi. Listede ABD 16. sırada yer alırken, onu sırasıyla İngiltere, Çekya ve Belçika takip etti. Fransa ise listede 20. sıraya yerleşti. Türkiye bir önceki raporda listede 104. sırada yer alıyordu ve bu yıl 8 basamak gerileyerek 112. sıraya geçti. Söz konusu listedeki değerlendirmeler kişi başına düşen gelir, sağlık ve sosyal imkanlar, özgürlük, adalete olan güven, yolsuzluk karneleri, eğitim ve alım gücü gibi kavramlara göre yapılıyor. Türkiye’nin 112. olduğu listede son 3’te ise sırasıyla Zimbabve, Lübnan ve Afganistan yer aldı.