Gündem

Dr. Selçuk Köse koronavirüsü nedeniyle haftalarca yoğun bakımdaydı! Çin’den gelen ilaçla iyileşti

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Selçuk Köse, koronavirüsten dolayı haftalarca yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyordu. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Selçuk Köse, Çin'den getirilen "Favipirapir" etken maddeli ilaç sayesinde sağlığına kavuştu.

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Selçuk Köse, Mart ayı ortalarında enfekte olan hastalardan birine koronavirüsü bulaşması üzerine hastaneye kaldırılmış ve durumu ağırlaşınca haftalardır yoğun bakımda tedavi görüyordu.

DURUMU AĞIRLAŞTI
Hastaneye yatırılan Dr. Köse, 17 Mart’ta durumu ağırlaşınca yoğun bakımda solunum cihazına bağlandı. Durumu gittikçe kötüleşen ve verilen tüm destekleyici tedavilere rağmen hiçbir yanıt alınamayınca, dünyada da henüz deneme aşamasında olan mezenkimal kök hücre nakli uygulandı. Ancak bu tedaviden de tam olarak yanıt alınamadı.

“FAVİPİRAPİR” İLE İYİLEŞTİ
Bu kez sevenleri ve arkadaşları seferber oldu ve koronavirüs tedavisi için Çin’de de kullanılan ancak o tarihlerde henüz Türkiye’de bulunmayan “Favipirapir” etken maddeli ilacı bulabilmek için duyurular yapıldı. Dr. Selçuk Köse, Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla Türkiye’deki hastalarda kullanılmak üzere ithal edilen ve 23 Mart’ta ülkemize de getirilen ilacın ilk verildiği hastalardan biri oldu. Dr. Köse’nin 19 ve 21 Mart’ta sonuçları pozitif çıkan testleri 3 Nisan’da ‘negatif ‘i gösterdi.

CİHAZDAN TAMAMEN AYRILDI
Geçtiğimiz hafta solunum cihazından ayrılan, ancak durumu kötüleşince tekrar entübe edilen Dr. Selçuk Köse, 7 Nisan’da cihazdan tamamen ayrıldı. Uyanır uyanmaz ise annesinin sağlığını sordu. Ardından yakınlarıyla görüntülü olarak telefonda görüştürüldü. Dr. Köse, sadece burundan verilen oksijen desteğiyle kendi kendine nefes alabiliyor, şuurunun etrafıyla iletişim kurabilecek kadar iyileştiği belirtilen Dr. Köse’nin durumunun halen kritik olarak takip edildiği kaydedildi.