Ekonomi

Doların düşmesiyle araba fiyatları da düşer mi? Sıfır ve ikinci el araba fiyatları düşecek mi?

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından dolar fiyatları düşmeye başladı. Bu nedenle vatandaşlar tarafında araba fiyatlarının da düşüp düşmeyeceği merak edilmeye başlandı. Peki, doların düşmesi ile araba fiyatları düşer mi? Dolar araba fiyatlarını etkiler mi? İşte çok merak edilen sorunun cevabı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. “Biz kendi paramıza sahip çıkmazsak paramız güçlenmez. Yatırım yapıldığında en yüksek ve güvenli kazancın sağlanacağı ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini göstereceğiz. Ekonomi yönetimimiz yerli ve diğer yatırımcılarla bir arada olacak.” İfadelerini kullanan Erdoğan’ın bu açıklamasında dolar fiyatlarında düşüş meydana geldi. Bu düşüş ile beraber 2020 yılında araba sahibi olmak isteyen fiyatlar araba fiyatlarında da düşüş yaşanıp yaşanmayacağını merak etmeye başladılar. Peki, doların düşmesi ile araba fiyatları düşer mi? Dolar araba fiyatlarını etkiler mi?

Doların düşmesi araba fiyatlarını etkiler mi?

Türkiye’de otomotiv sektörü, neredeyse tamamen Dolar ve Euro rakamlarına bağlıdır. Türkiye’deki fabrikalarda üretilen arabaların bile parçaları ithaldir. Bu nedenle doların yükselişinin araba fiyatlarını arttırdığı gibi doların düşüşü de araba fiyatlarının düşmesine neden oldu. Sıfır araba fiyatlarında yaşanan düşüş ikinci el araba fiyatlarını da etkileyecektir. Ancak Türkiye’de devlet otomotiv sektörünün döviz kurlarından kaynaklanan artışlardan etkilenmemesi için bazı önlemler almaktadır. Bu nedenle döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar araba fiyatlarında anlık değişimler yaratmamaktadır.

11 Kasım dolar ve euro fiyatları

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından sonra dolar alış 7,9071 satış 7,9116 olarak işlem gördü. Euro ise alış 9,2957 satış 9,3125 olarak kaydedildi.