Ekonomi

Dolar yükseldi mi? Dolar ve euro kaç TL? Döviz kurunda son durum

Dolar tatil sonrası yeni haftaya hareketli başladı. 5.66 seviyelerini gören dolar yeniden yükselişe geçti. İşte dolar ve euro kurunda son durum

TÜRKİYE – ABD İLİŞKİLERİ VE DOLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Kurdaki hareketin ana nedeni olarak Türkiye – ABD ilişkileri ve S-400 ağırlığını koruyor.

O AÇIKLAMALAR İYİMSERLİK YARATMIŞTI

Geçen hafta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Rus hava savunma sistemi S-400’ün teslimatının Haziran ayına yetişmeyebileceği açıklaması ile piyasalarda bir iyimserlik başlamış, Akar’ın ABD’li mevkidaşı ile ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile telefonla görüşmesi ile de iyimselik artmıştı.

ERDOĞAN’IN S – 400 ADIMI VE ABD’NİN DURUŞU

Öte yandan, Erdoğan’ın birkaç gün önce S-400’lerde geri adım atmanın söz konusu olmadığını tekrarlaması ve Rus üreticinin teslimatın 2 ay içinde yapılacağını açıklamasıyla ABD, önceki gün yaptığı açıklamada F-35 uçaklarında eğitim alması için Türkiye’den şu anda ABD’de bulunanlar dışında yeni pilot kabul edilmemesine karar verdiğini duyurdu.

HIZLA YÜKSELİŞE GEÇTİ

Bayramda bir ara 5.66’ya kadar inen kur, bu gelişmelerle 5.80 ila 5.85 arasına oturmasına yol açtı.

Bununla birlikte, beklentilerin oldukça altında gelen ABD tarımdışı istihdam verisi dolarda küresel bir düşüşe yol açarken, piyasaların Fed’in bu yıl faiz indirimi yapacağı beklentisi arttı. Piyasalarda 3 kez faiz indirimi dahi fiyatlarken, dolar endeksi 26 Mart’tan bu yana en düşük seviyesine kadar indi.

Piyasalarda bu hafta içeride en önemli ekonomik gündem çarşamba günü toplanacak Merkez Bankası’nın PPK toplantısı ve çıkacak metin.  Hazine’nin iki ihalesi de işlemcilerin radarında. Dışarda ise ABD, Çin ve euro bölgesi ülkelerindeki enflasyon rakamları izleniyor.

DOLAR SON DURUM

Dolar/TL, bayram tatilinden dolayı Türkiye’de piyasalar kapalı iken yaklaşık 2 ayın en düşüğü olan 5,66 seviyesine kadar geriledikten sonra bugün 5,85 TL’nin üzerinde işlem görüyor.

EURO SON DURUM

Euro/TL ise 6,62 TL’de yer alıyor.

Piyasaların gözü bugün Merkez Bankası tarafından açıklanacak mayıs ayına ilişkin reel efektif döviz kurunda. Ayrıca, TÜİK, finansal yatırım araçlarının mayıs ayı reel getiri oranlarını açıklayacak.

Bir yanıt yazın