Ekonomi

Dolar yeni haftaya hızlı başladı!

Asya borsaları, ABD ve Çin’in birinci aşama ticaret anlaşmasında mutabık kaldıklarını açıklaması ve Avustralya’da para politikasının gevşetileceği beklentisi yaklaşık sekiz ayın zirvesini gördü. Kâr realizasyonu ve anlaşmanın detaylarına ilişkin temkinlilik kazanımları sınırladı. Yanı sıra işlemcilerin Noel tatilinin yaklaşmasıyla büyük pozisyonlar almaktan kaçınmalarıyla da para birimleri ABD-Çin ticaret anlaşmasına sınırlı tepki verdi.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, yapılması gereken bazı revizyonlara rağmen anlaşmanın “tamamlandığını”, ABD’nin önümüzdeki iki yıl içinde Çin’e ihracatını neredeyse iki katına çıkaracağını söyledi.

“ANA GÜNDEM ABD-ÇİN MÜZAKERELERİ OLACAK”

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge kurda cuma günü başlayan bir yukarı hareket gözlendiğini söyleyerek, “TCMB’nin son faiz indiriminin ardından, indirimlerin devam edeceğinin teyit edilmesiyle TL’nin carry trade avantajı bir miktar azalıyor, onun sınırlı etkisi olduğunu düşünüyorum. Ancak yine de kur haftaya çok negatif bir başlangıç yapmıyor. Bugün ana gündem ABD-Çin müzakereleri olacak gibi” dedi.

İki ülke arasında Ocak ayında ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesinin piyasalarda olumlu etki yaratabileceğini söyleyen Tözge, “Bu nedenle özellikle Asya tarafında piyasalarda biraz moral var. TL varlıklar da gün içinde küresel piyasalara bağlı hareket edecek gibi. İçeride çok olumsuz bir hava yaratacak bir gündem yok ancak TL’de negatif ayrışma gözlenebilir. Dolar/TL’de 5.85 seviyesini izleyeceğiz” dedi.

“İNDİRİMLER SINIRLI DEVAM EDECEK”

Merkez Bankası (TCMB) yıl sonu itibarıyla enflasyonun Ekim Enflasyon Raporu’nda verilen öngörülerin alt sınırına yakın gerçekleşebileceğine işaret ederek, politika faizini 200 baz puan indirimle %12 seviyesine çekerken, analistler bundan sonra indirimlerin sınırlı bir şekilde devam edeceği görüşünde.

TCMB, son dört toplantıda arka arkaya yaptığı indirimlerle politika faizini toplamda 12 puan düşürürken, bankacılar göre bu adımların henüz TL’de negatif etkisi sınırlı olsa da önümüzdeki dönemde riskleri artırıyor.

Faiz indirimlerinin devamı beklenirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise önümüzdeki yıl faizlerin tek haneye ineceğini söylüyor. Bu, önümüzdeki yıl faizlerin en az 225 baz düşmesi anlamına gelirken, bankacılara göre koruma kalkanı olan reel faizin azalması TL’nin artan ya da gerçekleşen risklere karşı zayıf kalmasına neden olacak.

KURDA OYNAKLIK AZALDI

Öte yandan son dönemde TL’nin oynaklığı oldukça azalmış durumda. Ağustos 2018 kur krizi döneminde 60 seviyesine yaklaşarak tarihi zirveyi test eden 1 ay vadeli ima edilen volatilite bugünlerde tek hanede seyrediyor.

Tahvil/bono piyasasında gösterge 10 yıllık tahvilin Mayıs ayında %21 olan bileşik getirisi Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik getiri %12.33, valörde son işlem %12.36 oldu.

İki yıllık gösterge tahvilde ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik getiri %11.83 oldu. (REUTERS)

Bir yanıt yazın