EkonomiGündem

“Dolar Çıldırdı”!!! Çarpıcı Açıklamalar Geldi

Merkez Bankası’nın son faiz kararı sonrası ani bir yükselişle haftayı 11.23 TL seviyesinden kapatan dolar, yükselişin devam edip etmeyeceği konusuna beraberinde getirdi.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini 100 baz puan daha indirerek yüzde 15’lere çekmesi sonrası ani şekilde yükselen dolar, yeniden Türkiye’nin birinci gündem maddesi oldu. Adeta kaşla göz arasında 6.85’lerden 11.23 TL’ye kadar yükselen dolar kuru tahminleri gelmeye devam ediyor.

Yatırım tavsiyesi vermeden sadece tahminlerini ve öngörülerini kendi YouTube kanalından paylaşan dolar uzmanı Devrim Akyıl dolar kuru ne olur son dakika yorumu yaptı. Her hafta kendi YouTube kanalında analizler yayınlayan başarılı ekonomist, “dolar düşecek mi?” sorusuyla ilgili fikirlerini paylaştı.

“Türkiye Cumhuriyetin en büyük sorunu rezerv”

Geçtiğimiz Pazar günü  YouTube kanalındaki dolar yorumunda Devrim Akyıl, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomisinin en büyük sorunu rezerv sorunudur. Enflasyonun yüzde 50 olduğu ortamda yüzde 15’e düşürmüşsünüz faizi ya da yüzde 10 yapsanız hiçbir şey fark etmez. Zira matematiksel olarak negatif reel faizin zaten içindesiniz. Dışarıdan girecek dolarlarla yüzde 15’le de 20’yle de bu kanamayı durdurursunuz. Bugüne kadar dövize endeksli ihalelerle ciddi paralar kazanmış 350 milyar dolar civarı bir paranın ülkeye girmesiyle mümkün” şeklinde tahminlerini hakkında açıklamalarda bulundu.

Başarılı uzman sözlerine şu devam etti; “Dolardaki 11 kuru çok yüksek bir kur değildir. 1 Ocak 2021 tarihinde 7.41 olan dolar kuru, yüzde 50 enflasyon üzerine koyarsanız ki tarihsel analizde enflasyonla kur paralelliği söz konusudur. Ulaşacağımız rakam 1 yılın sonunda 11.11 olacak. 11 rakamı aslında dramatik bir seviye değildir. Geçmişteki aşırı baskının bir görüntüsüdür. Londra tefecilerinden para almak yerine, yurt dışına çıkmış Türk iş adamlarının parasının acilen dönmesi en hızlı çözümdür” şeklinde konuştu ve tarihi uyarısında bulundu.

Devrim AKYIL Kimdir? - Devrim AKYIL

Dolar neden artıyor? Önümüzdeki günlerde dolar fiyatı ne olacak? Dolar uzmanı Devrim Akyıl, “Nominal olarak yüzde 15 yüksektir. Türkiye’deki yüksek enflasyona bakıldığında ciddi anlamda negatif reel faizdir. Bugün faizleri 20 yaptığınızda demek ki kurda 1 liralık gerileme sağlayabileceksiniz. Yaratılan bu yanlış algı lehe de kullanılabilir. Bir an önce aklı selim yerine gelmeli. Bunun üzerindeki kur hareketlerin sistemdeki güvenilirliğin sarsmaya başlayacak. Sistemin riske sokulmaya hakkı yoktur zaten ciddi riskler içermektedir. Ekonomi yönetimi bir an önce aklını başına toplamalı” şeklinde açıklamalarda bulundu.Uzun vadede söyledikleri çıkan dolar uzmanı Devrim Akyıl “Bu tempoda devalüasyona izin verirsek, hiper enflasyonla karşılaşacağız. Döviz girişi olmadan devalüasyon dalgası aşılamaz. Döviz girişinin kuvvetli olmasını gözleyelim. 11 lira üzerindeki kalıcılık başka sıkıntılar yaratabilir” diyerek öngörülerini paylaştı.