Gündem

Dolandırıcıların Yeni Yöntemi; Kargo Numarasını Alıp Bilgisayarını Çaldılar

Dolandırıcıların yeni yöntemi pes dedirtti. Kargo takip numarasını öğrenip bilgisayarını çaldılar.

İstanbul’da diş hekimliği fakültesi öğrencisi Övgühan Ö. İnternet üzerinden satışa çıkardığı 25 Bin 500 TL’lik bilgisayarını dolandırıcılara kaptırdı. Kendisini Musa K. Olarak tanıtan şahıs Özgühan Ö’yü koyduğu ilan üzerine arayarak, Erzurum’da yaşadığını söyleyip fiyat üzerinde anlaşma sağladı.

Teslimat sürecinin daha güvenli olması için bu kişiye bilgisayarı Erzurum’da yaşayan bir arkadaşına göndereceğini söyleyen, Övgühan Ö. “Bilgisayarı arkadaşımdan elden alır ve ödemeyi de yaparsınız” dedi. Bunun üzerine Övgühan Ö. Bilgisayarı kargo şirketine teslim etti. Ardından kargo şirketinden aradığının söyleyen bir kişinin isteği üzerine kargo takip numarasını verdi.

Kargo Takip Numarasıyla Dolandırıldı

Kendisini Musa K. Olarak tanıtan kişi kargo şubesine giderek, takip numarasıyla bilgisayarı aldı. Gerçek Övgühan Ö’nün arkadaşının şubeye gitmesi ile ortaya çıktı. 25 Bin 500 TL’lik bilgisayarı dolandırıcılar tarafından çalınan Övgühan Ö. adına, kimliği belirsiz kişi ve kargo şirketine karşı suç duyurusunda bulunuldu.

Hürriyetten Emre Eser’in haberine göre Avukat Volkan Kılıç, görüntülere de yansıdığı hali ile gerçek alıcı dışında başka bir kişinin kargoyu teslim aldığını söyledi. 27 bin 500 liralık ürünün, sadece takip numarasını söyleyen kişiye sorgusuz sualsiz teslim edildiğine işaret eden Av. Kılıç, “Burada kargo firmasının ciddi bir ihmali söz konusu. Tazmin dilekçemize de cevap vermediler” diye konuştu.

Firma Zararı Gidermek Zorunda

Kargo şirketinin sorumluluğuna işaret eden Av. Selin Erkaymaz ise şunları söyledi:

“Muhatap kişinin adı ve soyadı yazılı olduğu halde şube personeli kapıdan giren bir kişiye paket teslimi yapamaz. Burada dikkatlice kimlik bilgilerini karşılaştırması gerekiyor. Kargo firması için görevi kötüye kullanma, teslim aldığını iddia ettiği kişi için ise sebepsiz zenginleşme ve dolandırıcılık durumu var. Mağdur olan satıcı kargo şubesinden zararının giderilmesini talep edecektir. Firma da bunu gidermek zorunda. Çünkü artık paket onun zimmetinde.”

Tüketicilere Uyarı; Ürün Satışı Yaparken Dikkat Edin

Kargo firmasının ihmalinin yanı sıra olayın bir de dolandırıcılık boyutunun olduğunu belirten Avukat Kılıç, “Bilgisayarı satın almak isteyen ve daha sonra şubeden yasal olmayan şekilde paketi teslim alan kişi şu an telefonlarımıza dahi çıkmıyor. Burada ciddi bir dolandırıcılık olayı var. Aynı şekilde çok sayıda satıcı mağdur edilmiş. İzlenen taktik de bu olayda yaşandığı gibi. Sizden ürünü satın almak istediklerini belirtip bir şekilde kargo takip numarasını alıyorlar ve ürünü ele geçirip kayboluyorlar. Bu kişi hakkında da suç duyurusunda bulunduk. Ama tüketicilerin internetten ürün satarken bu olaylara dikkat etmesini öneriyoruz” şeklinde konuştu.