Gündem

Doğalgaz’da çifte indirim! Milyonlarca abone bu haberi bekliyordu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı doğalgaz müjdesini uzmanlar değerlendirdi. Uzmanlar bu keşif sonrası doğalgaz faturalarında çifte indirime gidileceğinin müjdesini verdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde Karadeniz’de Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfinin yapıldığı açıklanmıştı. Yapılan açıklamada 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu ve tespit edilen gazın 2023 yılına kadar denizden çıkarılıp piyasaya sürüleceği belirtildi.

Heyecanlandıran müjde sonrası herkesin gözü doğalgaz faturalarına çevrildi. Enerji uzmanları herkesin merakla beklediği doğalgaz faturalarındaki indirim hakkında açıklamalarda bulundu. Enerji uzmanları oran olarak şimdiden yorum yapmanın zor olduğunu fakat gazın faturalara yansımasının 2023 ve sonrasında olacağını ifade etti. Bununla birlikte,  Türkiye’nin mevcut gaz sözleşmelerinde elinin güçlendiğini ve önümüzdeki günlerde bir fiyat indiriminin gündeme gelmesinin de olası olduğu belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez mevcut rezervle birlikte ithalatta ciddi azalma yaşanacağını söyleyerek; “Malın bol olduğu yerde fiyatların düşmesi kaçınılmaz” diyerek indirim sinyali verdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Enerji Ekonomileri Derneği Başkanı Gürkan Kumbaroğlu Türkiye’nin Rusya’dan aldığı doğalgazı, petrol türevlerine endeksli olması sebebiyle Avrupa’nın diğer ülkelerine nazaran daha pahalı aldığını  ifade ederek bir indirim beklentisi olmasının normal olduğunu ifade etti. Kumbaroğlu; ”Son gelişmeyle birlikte Türkiye’nin eli daha da güçlendi. Buna göre fiyatlar aşağı yönlü güncellenecek. Zaten 2023’den sonra Rus gazına ihtiyacımız da kalmayabilir. Ama Rusların Türkiye’ye ihtiyaçları var. Çünkü Rus gazını Avrupa’ya satacaksa Türkiye üzerinden satmak zorunda” dedi.