Ekonomi

Doğalgaz kullananlar dikkat! İzmirgaz'dan tasarruf önerileri

2005 yılından beri doğalgazın dağıtım ve işletmesini üstlenen, günümüz itibariyle 25 bölgede 809 bin (abone bağlantı anlaşması) aboneyi doğalgazla buluşturan İzmir Doğalgaz’ın Genel Müdürü Ahmet Yetik, bu avantajlı enerji kaynağının daha verimli ve güvenli kullanımı adına yapılması gerekenlerle ilgili kullanıcıları bilgilendirmek adına bir dizi açıklamalarda bulundu. Doğalgazın toplumda var olan kanının aksine zehirsiz bir gaz olduğunu belirten Yetik, “Doğalgaz zehirsiz, kokusuz ve renksiz bir gazdır ancak oluşabilecek gaz kaçaklarına karşı daha kolay hissedilebilmesi için çürük sarımsak kokusunu andıran bir koku maddesiyle kokulandırılmıştır” dedi.

GÜVENLİK ÖNERİLERİ

Genel Müdür Yetik’in kullanıcılara tavsiye ettiği güvenli kullanım önerileri ise şunlar:

Evinizde çürük sarımsak kokusuna benzer bir koku hissettiğinizde mutlaka Doğalgaz Acil Müdahale 187 hattını arayarak görevlinin vereceği talimatları eksiksiz olarak uygulayın. Cihazlar üretici firmaların talimatlarına uygun monte ettirilmeli. Cihazların periyodik bakımları yetkili servislere yaptırılmalı. Konuttaki tesisat yapım aşamasında ve sonrasında İzmir Doğalgaz teknik şartname ve uygulamalarına göre açılmış menfezler kesinlikle kapatılmamalı. Evde bacalı kombi kullanıyorsa, karbon monoksit detektörünün çalışır durumda olduğundan emin olunmalı. Kombi bacalı sisteme bağlı ise her yıl kış gelmeden önce mutlaka bacanın kontrolü yaptırılmalı. Binada bulunan deprem sensörü kontrol edilmeli çalışmıyorsa yetkili servise bildirilmeli.”

VERİMLİ KULLANMA YOLLARI NELER?

Yetik, bu konuda da kullanıcıların işine yarayacak önemli uyarılarda bulundu: “Öncelikle doğalgaz yakma cihazı belirlenirken evin ısı ihtiyacına uygun cihaz seçilmeli. Konutun ısı yalıtımının iyi olması tüketilen yakıt miktarını azaltacaktır. Mevcut izolesiz kapı ve pencerelerin kenarlarındaki boşluklar pencere süngeri ile kapatılmalıdır. Binanın çatı izolasyonu yok veya yetersiz ise uygun bir şekilde yaptırılmalı.  Radyatörlerin üstleri ve önleri mobilya ve benzeri eşyalarla kapatılmamalı. Radyatörler ve duvar arasına izolasyon levhası konulmalı. Konut ısıtma sistemlerinde modülasyonlu çalışan kombi ve termostatik vanalı radyatörler kullanmak, yakıtta büyük ölçüde tasarruf sağlar.

 Perde ya da tüllerinizi kapalı tutun ve radyatörlerinizi kapatacak şekilde uzun perdeler kullanmayın. Perdeleriniz uzunsa bile alt kısmı katlayarak radyatörün önünü açın. Kombinizi kısa süre için aç kapa yapmak da en çok düşülen hatalardan. Oda termostatı kullanmak da iyi bir fikir. Odalarınızı kullanım ihtiyacına göre ısıtın. Kullanılan odalarda önerilen sıcaklık 22 derece iken, yatak odası için 20 derece önerilmektedir. Termostatik vana kullanarak, her odayı farklı ısıda ayarlayabilir, kullanmadığınız odanız varsa burada en düşük seviyede tutarak %5 tasarruf sağlayabilirsiniz.

Oda sıcaklığının üzerine yükseltilen her bir derece sıcaklık, yakıt tüketiminde %6 artışa neden olur. Kombinin, gündüz ve gece çalışma aralığı ayarlanarak, ihtiyaca göre uygun sıcaklıkta sürekli açık tutulması önemli yakıt tasarrufu sağlar.”

Görüldüğü üzere en ekonomik ve güvenli enerji alternatifi doğalgazı daha da ekonomik ve güvenli kullanmak mümkün. Çağın yakıtı doğalgazın bilinçli kullanılması için uyarılarını dikkate alınması önemli.

 

Bir yanıt yazın