Ekonomi

Doğalgaz fiyatları belli oldu! İşte müjde sonrası fiyatlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz’de 320 milyar küp doğalgaz bulunduğunu müjdesini vermişti. Cumhurbaşkanı’nın bu müjdesinden sonra vatandaşlar tarafından doğalgaz fiyatlarında düşüş olup olmayacağı merak ediliyordu. BOTAŞ, Eylül ayı doğalgaz fiyatları belli oldu. İşte müjde sonrası fiyatlar

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz’de doğalgaz bulunduğu müjdesini vatandaşlara vermişti. Erdoğan’ın açıklamasından sonra müjde açıklamasının faturalara yansıyıp yansımayacağı merak ediliyordu. Vatandaşların beklediği haber BOTAŞ’tan geldi. BOTAŞ, Eylül ayı fiyat tarifeleri belli oldu. Buna göre, konut ve sanayide fiyatlar sabit kalacak.

Doğalgaz fiyatları ne kadar olacak?

BOTAŞ, Eylül ayı tarifesine göre, gaz fiyatı (her 1000 metreküp),konutlar için bin 251 TL, sanayi ve elektrik üreten santrallar için bin 400 TL olarak ödenecek. Eylül ayında sözleşmeleri ile taahhüt ettiklerinin üstünde gaz kullanan sanayi ve santraller ise 260 TL’ye gaz kullanacaklar.

İndirim gelecek mi?

Türkiye’deki doğal gaz bulunmasından sonra dışarıdan alımlarda ülkemizin pazarlıkta elinin kuvvetli olması ve bu yüzde doğalgazda indirimler gelmesi bekleniyordu. Konu hakkında değerlendirmede bulunan piyasa yetkilileri, “Kış mevsimine girerken bir miktar indirim söz konusu olabilir. Dolar kurunda yaşanacak olası artış bu indirimi engeller. Kur önemli bir etmen” ifadelerini kullandılar.

Eylül ayında uygulama devam edecek

BOTAŞ sanayi müşterilerine ve elektrik üreten santrallere Ağustos ayında özel bir tarife uygulamaya başlamıştı. Bu tarifenin Eylül ayında da uygulanmaya devam edeceği öğrenildi. Uygulama hakkında açıklama yapan yetkililer, “Eylülde, sözleşmede öngörülen taahhütlerinin üstünde gaz çeken müşteriler, daha düşük fiyattan gaz almaya devam edecek. BOTAŞ, böylece tüketimi teşvik etmeyi ve olası ‘al ya da öde’ riskini azaltmayı hedefliyor” bilgilendirmesinde bulundular.