Arabasının yakıtı motorin (dizel) olanlar dikkat! Kimse bunu beklemiyordu

Dizel araç kullananlar dikkat! Avrupa Birliği Konseyi, uzun zamandır beklenen dizel araç yasağı kararını onayladığı belirtilerek bu karar kapsamında üye ülkeler 2035 yılından itibaren otomobil ve hafif ticari araçlarda sıfır emisyon hedefine ulaşmak zorunda kalacağı bildirildi. Bu noktada 2035’ten sonra dizel araç üretiminin ve satışlarının yasaklanması anlamına geldiği bildirildi.

ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM

Avrupa Birliği Konseyi, 2035 yılından itibaren otomobil ve hafif ticari araçlarda benzinli ve dizel motor üretimini yasaklayacak yasa tasarısını onayladığı ifade edilerek bu karar kapsamında dizel araç kullanan milyonlarca sürücüyü doğrudan etkileyecek ve otomotiv sektöründe köklü bir değişime yol açacağı paylaşıldı. Tüm bunlarla beraber Dizel araçlar, atmosfere saldıkları karbondioksit (CO2) ve diğer zararlı gazlar nedeniyle küresel ısınmaya önemli katkıda bulunduğu ifade edildi. Konu ile ilgili olarak bu gazlar, sera etkisi yaratarak Dünya’nın ısınmasına neden olduğu ifade edilerek AB, iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine ulaşmak için sera gazı emisyonlarını azaltmayı ve hava kalitesini iyileştirmeyi amaçladığı dizel araçların yasaklanması bu hedeflere ulaşmada önemli bir adım olarak görüldüğü ifade edildi.

2035’TEN SONRA KULLANILABİLİR OLACAK

Yasak, 2035 yılından itibaren yeni üretilen otomobil ve hafif ticari araçları kapsayacak. Bu tarihten sonra dizel motorlu yeni araçlar satılamayacak. Mevcut dizel araçlar ise 2035’ten sonra da kullanılabilir olacak, ancak bazı şehirlerde dizel araçlara kısıtlamalar getirilebilir.

2035’ten önce dizel araç satın alanlar, araçlarını 2035’ten sonra da kullanabilecekleri ifade edilerek dizel araçların ikinci el değeri zamanla düşebilir ve bu araçların satılması zorlaşabileceği ve dizel araç sahipleri, elektrikli veya hibrit araçlara geçişi şimdiden planlamaya başlayabileceği aktarıldı.

Exit mobile version