Sağlık

Dışarıda yenen yemek PFAS olarak adlandırılan zararlı kimyasal maddeye maruz bırakıyor

Medicaldaily internet sitesinde yayımlanan habere göre, Silent Spring Enstitüsündeki araştırmacıların, ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi’ne (NHANES) katılmış olan 10 bin 100 kullanıcının verileri üzerinden yaptığı araştırmalar sonucu, dışarıda yemek yiyen kişilerin ”PFAS ”olarak adlandırılan zararlı kimyasal maddelere daha fazla maruz kaldıklarını açıkladı. Araştırma kapsamında katılımcılara, son bir gün, hafta ve yıl içinde yedikleri gıdalar soruldu. Kan tahlilleri yapılan katılımcılara göre, evde beslenen kişilerin kanlarında dışarıda yemek yemeyi tercih eden bireylere oranla daha az seviyede kimyasal madde görüldü.

Evde hazırlanan yemekler daha sağlıklı oluyor

Evde hazırlanan yemeklerin restoranda hazırlanan yemeklere göre daha sağlıklı olduğunu açıklayan uzmanlar, ev yemeklerinin daha az PFAS içerdiğini öne sürdü. Restoranlarda bulunan gıdaların depolanma aşamasında bu zararlı kimyasallara daha çok yer verdiği belirtildi.

PFAS maddesi kansere yol açıyor

PFAS’ların kanser, üreme, tiroit sorunları ve düşük doğuma sebebiyet gibi rahatsızlıklara yol açtığı önemle vurgulandı. Araştırma ekibinden Laurel Schaider, PFAS’lar ve tüketilen yiyeceklerin hazırlandığı yerler arasındaki ilişkiyi ortaya koyan bir araştırmanın ilk kez yapıldığını belirtti. Paketlenerek saklanan gıda malzemelerinin BPA benzeri başka kimyasal maddeleri içerdiği de öne sürülüyor. Çalışmanın tüm ayrıntıları “Environmental Health Perspectives” dergisinde yayımlandı.

Bir yanıt yazın