İzmir Haberleri

Dikkat! İzmir'de uyuz vakaları arttı! İzmir'de uyuz hastalığı hortladı!

Son zamanlarda sosyal medyada ve acil vakalarında kendine geniş yer bulan uyuz vakaları son olarak İzmir’de görüldü. Gelen bilgilere göre İzmir‘de özellikle Buca, Bornova, Konak ve Karabağlar’da uyuz hastalığının iki kat arttığı öne sürüldü. Her ne kadar Sağlık Bakanlığı yeterince ilaç stoğu bulunduğunu açıklasa da bu konuda sıkıntılar yaşandığı anlaşılıyor. Gelen son iddialar arasında uyuza karşı kullanılan ilaçların, virüse karşı direnç gösterememesi var.

İzmir Tabip Odası konuyla ilgili olarak İzmir İl Sağlık Müdürlüğü‘nden bilgi isteyerek, gerek hastalıkta artış, gerekse yaşanan ilaç sıkıntısı konusunda açıklama talep etti. Kamuoyunun aydınlatılması doğrultusunda İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İzmir’de uyuz vakaları ile ilgili bir açıklama bekleniyor.

Uyuz hastalığından şüphelenen vatandaşların hekime danışması ise büyük önem taşıyor. Fakat uyuz tedavisinin 2-6 hafta arasında sürdüğü göz önüne alınırsa, konuyla ilgili ilk şüphede bir doktora başvurmak gerekiyor. Özellikle aynı evde yaşayan bireyler ve kalabalık ortamlarda bulunan vatandaşların uyuz hastalığına karşı dikkatli olmaları gerekiyor.

Uyuz hastalığı hakkında dikkat edilmesi gereken hususlar ise şu şekilde:

– Başta okullar, özellikle yatılı okullar, bakımevleri, yurtlar, oteller, yatakhaneler olmak üzere insanların toplu halde bulundukları ortamlarda, toplu ulaşım araçlarında temizliğe son derece dikkat edilmelidir.

– Uyuza yakalanan veya yakalandığından şüphe eden kişiler okullar ve çocuk yuvaları ve benzeri toplu bulunulan kuruluşlara hekimlerinin belirttiği sürece gitmemeli ve orada faaliyet göstermemelidir.

– Hastaların, hastalığın sağlam kişilere bulaşmasını önlemek açısından geçici olarak onlarla teması sınırlamaları ve özellikle de doğrudan deri temasından kaçınmaları gerekmektedir.

– Sağlam kişilerin ise hasta olduğundan şüphelenilen kişilerle temastan kaçınmaları, iç çamaşırı, havlu, nevresim gibi kişisel eşyaların temizliğine dikkat etmeleri, vücut ile direkt teması bulunan eşyaları ortak kullanmamaları önemlidir.

– Ev, araba gibi alanların temizliğine dikkat edilmesi gerekir.

UYUZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uyuz paraziti, kişiye bulaştığı andan itibaren ortalama 3-6 hafta sonra belirti göstermeye başlıyor. Özellikle geceleri artan, sıcak banyo ve duş ile şiddetlenen kaşıntı en önemli bulgular arasında yer alıyor. El parmak araları, el bileğinin iç yüzü, koltuk altları, kulak arkaları, bel bölgesi, ayak bilekleri, ayaklar, kalçalar, kadınlarda meme uçları ve erkeklerde genital bölge kaşıntı ve lezyonların görülebileceği vücut bölgeleridir. Bunun dışında deride küçük kabarıklıklar ve sertlikler, su toplamaları ve kepekli-kabuklu görünüme de yol açıyor.

Bir yanıt yazın