GündemSağlık

Dikkat! Eczaneye gittiğinizde basit ilaçları bile bulamayabilirsiniz!

Şubat ayında meydana gelen döviz kuru güncellemesiyle ilaçları yüksek fiyat üzerinden satmaya çalışan kimi firmalar üretimi yavaşlattı. Eczaneler ve ecza depoları 650 kadar ilaca erişim sağlayamıyor.

Bu ilaçlar arasında ishal, grip gibi herkesin ulaşabileceği ilaçlarla kritik şeker, kanser, kalp ilaçları da var. Tek eczaneden ilaç temin edemeyen vatandaşlar reçetelerini bozdurarak geri kalanı para ile satın almak durumunda kalıyor.

Ürün mü saklanıyor?

Eczaneler tarafından da bu sıkıntı doğrulanıyor. Grip ilacından hayati önemi olan ilaçlara dek birçok ilacın eczanelerden temin edilemediğini söyleyen eczacılar, “Çarpıntı, kanser ilacı hatta en basit grip alçını dahi bulmakta zorluk çekiyoruz. Kimi ilaç firmaları ürün saklıyor veya üretimi yavaşlatıyor.” şeklinde konuştu.

5 ilacın 3 tanesi yok

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar da meydana gelen ilaç sıkıntısına ilişkin şunları söylüyor: “Bütün eczanelerde ilaç sıkıntısı görüyoruz. Kimi reçetelerdeki beş ilaçtan üç tanesini veremiyoruz. Kimi ilaçlarda da okulların açılması sebebiyle vakalar attığından sıkıntı meydana geldi. Döviz kuru sebebiyle ilaçlardan bazılarının zamlanması bekleniyor. Bundan dolayı firmalar tarafından piyasaya sokulmadığını görüyoruz. Zammın ardından birden hepsi bollaşıyor. Eğer zammı yılda 1 değil de dörde bölersek bu sorun da ortadan kalkar.” şeklinde konuştu.