Gündem

Dikkat bugün başladı! 1002 TL cezası var!

Sürekli tartışmalara neden olan ‘çakar lambalı’ araçlara ilişkin yapılan yeni düzenleme ile trafikte yeni dönem bugün başladı.

Trafikte geçiş üstünlüğü sağlayan çakar lamba düzenlenmesi uygulamaya geçti. 1 Kasım’dan itibaren yürürlüğe giren uygulama kamu personeli dahil özel araç sürücülerini yakından ilgilendiriyor. Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar, sadece görev halindeyken bu hakka sahip olacak. Peki yeni dönemde çakar lambayı kimler kullanabilecek?

Kamu ve yerel yönetimlerde üst düzey yönetici, genel müdür ve daire başkanlarının araçlarında çakar lamba kullanması, bugünden itibaren yasak. Yeni düzenlemeyle sınırlama getirilen araçlarda yılın ilk 9 ayında geçen yıla göre yüzde 58 azalma yaşanmıştı. Bunda 108 TL olan ceza miktarının yüzde 287 oranında artışla 1002 TL’ye çıkarılmasının da etkisi oldu. Çakar lamba kullanımı yasak olan araçların sistemlerini araçtan söktürmeleri için verilen süre dün bitti. Bugünden itibaren çakar lamba kullanım hakkı olmadığı halde kullanan araçlar trafikten men edilirken, yetkisiz sistemlerin kullanılmasına müsaade eden kamu görevlileri hakkında da gerekli işlemler yapılacak.

İçişleri Bakanlığı, trafikte yetkisi olmadığı halde aracına çakar taktıran vatandaşların sahte çakar kullanımının önüne geçmek için yapılan yeni düzenleme ile kamu ve özel araç sürücülerine yetkisiz çakar kullanımı 1 Kasım 2019 tarihinden itibaren yasak hale getirdi. Bugünden itibaren kamuda, yerel yönetimlerde, diğer mesleklerde ve üniversitelerde üst düzey yönetici, genel müdür, daire başkanı ve başka unvanlar ile görevde bulunan kamu görevlilerinin araçlarda çakar olarak tabir edilen ışıklı uyarı işaretlerini kullanmasına izin verilmeyecek.

Kimler çakar lamba kullanabilecek?

“Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçların Sürülmesi Sırasında Uyulacak Kurallar ile Bu Hakka Sahip Araçlarda Bulundurulacak Işıklı ve Sesli Uyarı İşaretleriyle Bunların Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar”la kimlerin çakar lamba kaçıkça belirtildi. Belirlenen bu usul ve esaslar ile hangi araçların geçiş üstünlüğüne sahip olacağı, ne gibi şartlar oluştuğunda bu hakkın kullanılabileceği, yetkisiz kullanılması halinde uygulanacak yaptırımlar, ışıklı ve sesli uyarı işaretlerinin ne şekilde kullanılacağı açık bir şekilde düzenlendi.

Bugünden itibaren başlatılan düzenlemede, boyama şekilleri veya ayrım işaretleriyle geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli ambulans, itfaiye ve kolluk araçları ile güvenlik ve risk-tehdit değerlendirmesi kapsamında yayımlanan usul ve esasların ekindeki devletin en üst protokolünde bulunan makamların emirlerine ve zatlarına verilen araçlar ve bu makamların korunmasından sorumlu koruma araçlarında çakar lamba sistemleri kullanılabilecek.

Bu araçlar dışında hiçbir araçta sesli uyarı işaretleri kesinlikle kullanılmayacak. Makamların korumasında kullanılan araçlarda sadece makam sahibi araçta olduğu sürece bu uyarı sistemi aktif kullanılacak. Makam sahibi, araç içinde ya da makam aracı konvoyda bulunmadığı zaman bu uyarı sistemi kesinlikle kullanılmayacak. Kolluk görevlilerinin kullanımındaki resmi araçlarda ise ışıklı/sesli uyarı işaretleri, görevle ilişkili olmak kaydıyla usul ve esaslarda belirtilen şartlar doğrultusunda kullanılacak.

Çakar lamba kullanım hakkı olmadığı halde kullanan araçlar trafikten men edilirken, yetkisiz sistemlerin kullanılmasına müsaade eden kamu görevlileri hakkında da gerekli işlemler yapılacağı belirtildi.

Bir yanıt yazın