Ekonomi

Devletten Gençlere Müjde Geldi: 40 Bin Liraya Kadar Destek Veriliyor

Evlenmeyi planlayan gençlere devlet tarafından sevindiren haber verildi. Bu destek hakkında Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada çeyiz desteği hesabı açan gençlere devlet desteği sağlanacağı belirtildi.

Çeyiz hesabı açarak bu hesaba düzenli olarak belirli süre para yatıran vatandaşlara devlet desteği sağlanacağı ifade edildi. Ayrıca Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıklamalarında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynakları ile gerçekleştirilen barınma yardımlarında bir süre önce artışa gidildiğini belirtti.

BAKAN SELÇUK’UN AÇIKLAMALARI

Bununla birlikte Bakan Selçuk açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

“İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yönelik barınma yardımlarımız kapsamında betonarme ev yapımına ilişkin bir hanenin alabileceği azami destek tutarını 25 bin liradan 40 bin liraya, ev onarımında ise hane başına azami 15 bin liradan 20 bin liraya çıkardık. Ayrıca prefabrik ev yapımı yardımı kapsamında bir hanenin alabileceği azami yardım tutarını da 20 bin liradan 30 bin liraya yükselttik. Daha önce 3 bin lira olan, afet olayları sonrasında yapılan ev eşyası yardımlarımızı 5 bin lira olarak revize ettik.”

Konu ile ilgili olarak Bakan Selçuk açıklamalarında desteklerle vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti. Konu ile ilgili olarak Bakan Selçuk açıklamalarında “Kovid-19’la mücadele sürecinin başında miktar artışı kararı aldığımız barınma yardımlarımız normalleşme süreci ve sonrasında da bu oranlarla devam edecek. Bakanlık olarak farklı sosyal yardım programlarımızla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz. Bakanlık olarak farklı sosyal yardım programlarımızla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Bankada çeyiz hesabı açarak 3 – 5 yıl birikim yaparak 27 yaşından önce ilk evliliklerini yapanlara yönelik devlet katkısı veriliyor. Devlet katkısında üst sınır 9 bin liradan 11 bin liraya çıkarıldı. 3 – 5 yıl düzenli olarak para biriktirenlere ilk evini aldıklarına da devlet tarafından destekleniyor. Konut hesabı uygulamasında da devlet katkısı üst limiti, 28 bin 548 liraya yükseldi.

Destekten faydalanmak isteyenlerin bazı şartları sağlamaları gerekmektedir. Bu şartlar şu şekilde ifade edildi:

ARANAN ŞARTLAR

– 24 yaşını doldurmamış ve daha önce evlilik yapmamış Türk vatandaşı veya 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 28’inci maddesi kapsamında olanlar,

– Evlilik tarihinden önce en az 3 yıl hesabına düzenli ödeme yapanlar,

– 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapıp evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde belgeleriyle başvuranlar Devlet Katkılı Çeyiz Hesabı’ndan yararlanabilecektir.

– Çekim hakkı, katılımcı tarafından dönem içerisinde en fazla 2 defa kullanılabilir. Çekim hakkının kullanılması halinde Çeyiz Hesabı’nda kalan bakiyenin, Çeyiz Hesabı’nın açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olmaması gerekir. Asgari tutarların hesaplanmasında ilgili yıldaki asgari ödeme tutarları üzerinden, son çekim hakkının kullanıldığı ay hariç tüm aylar dikkate alınır. Evlilik amacıyla kullanılacak çekim hakkı ise bir defa kullanılır.

– Evlilik amacıyla çekim hakkının evlilik tarihinden önce kullanılması ve herhangi bir sebeple evliliğin gerçekleşmemesi durumunda, çekim tarihinden en geç üç ay içerisinde Evlendirme Daireleri’ne başvuru yapıldığını tevsik eden evrakın bir örneği ile birlikte çekim hakkının kullanıldığı Bankamıza başvurularak Çeyiz Hesabı statüsünün devamı talep edilebilir. Hesabın statüsünün devam edebilmesi için Çeyiz Hesabı’nın açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamının hesaba yatırılması gereklidir. Yatırılması gereken tutar hesaplanırken katılımcının bu kapsamda ödeme yapmadığı aylar dikkate alınmaz. Katılımcı, azami olarak evlilik amacıyla çektiği tutarı ile başvuru tarihine kadar düzenli ödeme için gerekli asgari tutarlar toplamını hesaba yatırabilir. Yatırılan tutar üst sınır kapsamında değerlendirilmeyecektir.

– Düzenli ödemelerin aksatılması durumunda Devlet katkısı kazanma hakkı elde edilemeyecektir.

– Çeyiz Hesabı 18 yaşından büyükler adına açılabilmekte olup, 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından Çeyiz Hesabı açılabilecektir.

KONUT HESABI ŞARTLARI

Konu hesabı için aranan şartlar ise şöyle:

– Türk vatandaşı olması,

– 7.4.2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması,

– Konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca 6. maddede yer alan hususlara uygun olarak konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması,

– Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7.4.2015 tarihinden itibaren tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli başka bir taşınmaz mal edinmemiş olması,

– Konut edinim tarihini müteakip altı ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvurması, gerekir. Bu şartları taşıyan herkes Devlet katkısı almaya hak kazanır.