DepremlerEkonomiGündemManşetYerel Haberler

Deprem uyarısı geldi! Bir çok ilde deprem bekleniyor! Hangi iller tehlikede?

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Aykan, Habertürk’ten Alper Uruş’a fay hatlarının art arda hareketlendiği şu günlerde çok önemli açıklamalar yaptı. Türkiye’de 24 kent ve 80 ilçenin fay hattı üzerinde olduğuna dikkat çeken Aykan, deprem üretebilecek fay hatlarını da açıkladı. Aykan, “Türkiye’de yaklaşık 20 yerde deprem üretme olasılığı olan fay var. Marmara’da mutlaka deprem olacak ve bu deprem 28 milyon kişiyi etkileyecek. Büyüklüğü 7.6 olabilir” diye konuştu.

SON DAKİKA:

 

Yurt genelinde Düzce, Erzurum ve Konya’da yaşanan 5 büyüklüğündeki depremler, Türkiye’nin deprem gerçeğini istemesek de hatırlattı.

“24 kentimizin yanı sıra, 80’i aşkın ilçemiz de doğrudan fay hatları üzerindedir.”

“Ülkemizin önemli bir bölümü deprem tehlikesi ve riski altındadır. Türkiye Diri Fay Haritası’na bakıldığında; 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip yaklaşık 500 diri fay bulunmakta. Şu an ki yapılan çalışmalara göre şehir merkezinden diri fay geçen kent sayısı 24 olmuştur.

Hangi iller risk altında?

Risk altındaki bu iller; Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Bolu, Sakarya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Erzurum, Erzincan, Hakkari ve Bingöl’dür. 24 kentimizin yanı sıra, 80’i aşkın ilçemiz de doğrudan fay hatları üzerindedir.

Türkiye’de yaklaşık 20 yerde deprem üretme olasılığı olan fay var. Bunlara sismik boşluk diyoruz. Kırılma zamanı gelmiş, yeterli derecede gerilim birikmiş, her an kırılabilecek fay parçaları. Bilimsel çalışmaların, özellikle Kuzey Anadolu Fayı başı olan Bingöl ve Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi içerisinden geçen kısmı ile, Balıkesir, Kahramanmaraş taraflarının yakın gelecekte deprem olacağı yönünde olduğunu gösteriyor, buralara dikkat edilmesi, hazırlık yapılması gerekiyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu ve fay hattı üzerinde olan illerin önlem alması gerektiğinin de altını çizdi.