Depremler

Deprem Anında “Hayat Üçgeni” Kurun!

Elazığ‘daki 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından ülkenin çeşitli yerlerinde sarsıntılar meydana gelmeye devam ediyor. Deprem anında yaşanan panik ve korku sebebiyle aslında daha önce defalarca duyduğumuz ve bildiğimiz tedbirleri alamayabiliyoruz. Bu tedbirlerden biri de deprem anında “hayat üçgeni” konumunda durmak.

Hayat Üçgeni Nedir?
Deprem sırasında yapılacak doğru hareketleri anlatırken, enkazlardan sağ çıkan kişilerin kurtarıldığı pozisyonlardan söz etmekte fayda vardır. Genelde afetzedeler arama kurtarma ekipleri tarafından, enkazda bulunan boşluklardan canlı olarak çıkarılır. Hayatta kalmak için yeterli büyüklükteki bu boşluklara “hayat üçgeni” de denir.

Binalar yıkılırken, objelerin üzerine düşen tavan ağırlığı veya içerideki mobilyalar bu nesnelere çarparken yanlarında bir yer, boşluk bırakırlar. Bu boşluk “hayat üçgeni” dediğimiz alandır. Nesne ne kadar büyük ve ne kadar dayanıklı olursa daha az ezilecektir. Nesneler ne kadar az ezilirse boşluk ve bu boşluğu kullanan kişinin yaralanmama olasılığı o kadar artar. Bir dahaki sefere televizyonda yıkılan bina izlerken gördüğün üçgenleri say. Her yerdeler. Yıkılan bir binada göreceğiniz en yaygın biçimdir.

Bir yanıt yazın