Denizli HaberleriEge Haberleri

Denizli’de develer havutlarını kuşandı

Denizli Buldan’da yeni başlayacak deve güreşi sezonundan önce develer dualarla havutlarıyla buluştu.

Denizli’nin Buldan ilçesinde deve güreşinin öncesinde develer hazırlanmaya başlandı. Hem güreşlerde hem de kışın zarar görmemesi için develere havutlama işlemi yapılıyor.
Veteriner Hekimi Hüseyin Yangöz’ün Cambazoğlu ve Çılgın Cambaz adlı develeri ise dualarla havutlarını kuşandı. Saraç Mehmet Gökçe havutla ilgili verdiği bilgilerde, “Bugün develerimizi havutladık. Deve güreşi sezonu öncesi develerimizi hem kışın soğuktan korumak, hem de güreşlerde develerimizin zarar görmemesi için havut kuşatıyoruz. Bu büyük bir meraktır. Devecilik anlatılmaz yaşanır” dedi.

“Kışın değişik hünerlerini gösterip rakipleriyle güreşirler”

Havut hayrına başlamadan önce saz otlarıyla havut hazırlandığını söyleyen Mertcan Yiğitler, “Saz otları keçelerin içine yerleştirilir, havutun ana malzemesi doldurularak hazırlandıktan sonra hatap takılır. Kolon kısmıyla havutları hataplar tutar. Ardından havut devemizin sırtına özenle ve sıkıca yerleştirilir. Develer yazın , kışa hazırlanırlar, yazın idmanlarını ve yürüyüşlerini yaparlar. Kışın değişik hünerlerini göstererek rakipleriyle güreşirler. Güreşmek devenin doğasında vardır” dedi.