GündemManşet

Denizlerde müsilaj (deniz salyası) alarmı: Bugünlerde balık yemek zararlı mı?

Türkiye’de müsilajla (deniz salyası) mücadele başladı. Marmara Denizi’nin büyük bir kısmı müsilajla kaplandı. Deniz salyasının Erdek, Yalova, Mudanya, Gemlik, Gebze, Gelibolu, İstanbul ve Adalar sahillerini kapladığı ve Karadeniz’i tehdit ettiği öğrenildi. Bu nedenle vatandaşlar tarafından bugünlerde balık yemenin zararlı olup olmadığı merak ediliyor.

Müsilaj sorunu Türkiye’de tartışma konusu oldu. Marmara Denizi’nde mart ayından bu yana giderek yayılan deniz salyası vatandaşlarda endişe yaratıyor. Vatandaşlar sorunun olduğu bu günlerde balık ve diğer deniz ürünlerini tüketmenin zararlı olup olmadığını merak ediyorlar.

Konuyla ilgili A Haber canlı yayınına bağlanan sualtı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan ise midyelere dikkat çekti. Ceylan denizdeki kirlilik nedeniyle midyenin içindeki toksinin insanları felç dahi bırakabileceğini söyledi.

Balık yemek zararlı mı?

Ceylan balık yemek konusunda bilim insanlarının cevap vermesinin doğru olduğunu ifade ettiği açıklamasında, “Müsilaj bir toksin madde salgılıyor. Midye hareket etmeyen bir canlı ve bu suyu süzüyor. Bu toksin midyeye zarar vermiyor ancak midyeyi yiyen insanlarda felç vakaları görüldüğü kanıtlanmıştır.” İfadelerini kullandı.

Öte yandan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Prof. Mustafa Sarı deniz salyasının organik bir oluşum olduğunu söylediği açıklamasında, ”Zehirli olmadığı için balık ve midyeler yenilebilir ama bazı patojen bakteriler için çok uygun bir ortam. Temastan kaçınmalıyız.” dedi.