GündemSağlık

Delta Varyantı İle İlgili Uyarı Dikkat! İki Kat Hastanelik Ediyor

Koronavirüs her geçen gün mutasyon geçirmeye devam ediyor. Özellikle Delta varyantı ülkemizde de hızla yayılmaya başladı. Delta varyantı Dünya Sağlık Örgütü tarafından endişe verici varyant olarak tanımlanırken, birçok ülke Delta varyantına karşı tedbirlerini almaya başladı. Varyant dünyada da hızla yayılıyor.

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre; Delta varyantına yakalanan hastaların hastaneye yatma oranı Alfa, Beta ve diğer mutasyonlara göre iki kat fazla. İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu (PHE) ile Tıbbi Araştırmalar Konseyi’nin yaptığı araştırmada, Mart-Mayıs ayları arasında 43 binden fazla Covid vakasının incelendiği araştırmada, Delta varyantı ile enfekte olanların 196’sı (yüzde 2,3) ile Alfa varyantlı 764 kişi (yüzde 2,2) hastanede tedavi olmuştu. Delta varyantı ile enfekte olanların hastaneye yatma riskinin Alfa varyantına kıyasla iki kat daha fazla olduğu görüldü.

İlk olarak Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantı şu anda tüm dünyada hızla yayılan ve öldürücülüğü en yüksek olan varyantlardan biri.

Aşı Delta Varyantına Karşı Koruma Sağlıyor

Yapılan araştırma sonucunda aşının hangi varyant olursa olsun ağır hastalık riskini önemli ölçüde azalttığı gözlemlendi. Araştırmanın sonuçları tıp dergisi Lancet’te yayımlandı. Uzmanlar, bu araştırmanın, aşının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söylüyor. Covid-19 aşıları, Delta varyantından kaynaklı hastane tedavisi ve can kaybına karşı önemli bir koruma sağlıyor.
İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu PHE’den Dr. Gavin Dabrera, “Aşının Delta varyantına karşı mükemmel bir koruma sağladığını biliyoruz; bu varyant İngiltere’deki vakaların yüzde 99’unu oluşturduğu için, henüz iki doz aşısını yaptırmamış olanların bir an önce aşı yaptırması hayati önemdedir” dedi.