Sağlık

Delta varyantı daha ciddi hastalığa neden olur mu?

SARS-CoV-2’nin delta varyantı dünyanın büyük bölümünde baskın hale geldi. Daha kolay yayılır, ancak daha ciddi hastalığa neden olur mu?

Haziran 2021’in ortalarında delta varyantı, ABD’de SARS-CoV-2’nin baskın varyantı oldu. Temmuz 2021 itibariyle, delta varyantı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki neredeyse tüm yeni SARS-CoV-2 enfeksiyonlarından sorumlu olacaktı. Delta varyantı, koronavirüsün önceki varyantlarından daha bulaşıcıdır, ancak delta varyantının yetişkinler arasında daha ciddi hastalığa neden olup olmadığı belirsizdir.

ABD’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yürütülen mevcut çalışmanın amacı, delta varyantının hamile olmayan 18 yaş üstü yetişkinlerde daha ciddi hastalıklara neden olup olmadığını araştırmaktı. CDC, Ocak ve Ağustos 2021 arasında 14 farklı eyaletten yaklaşık 90.000 hastaneye yatıştan elde edilen verileri gözden geçirdi. Çalışma MMWR, Morbidite ve Mortalite Haftalık Raporu 1’de yayınlandı .

Sonuçlar, delta hakimiyeti döneminde Temmuz-Ağustos 2021 döneminde hastaneye kabul sayısında artış olduğunu gösterdi. Bununla birlikte, yoğun bakım ünitesine transfer edilen, mekanik ventilasyona ihtiyaç duyan veya nüfus yaş ve aşı durumuna göre sınıflandırıldığında ölen hastaların oranında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulamadılar.

Bu gerçek dünya retrospektif verileri, delta varyantının baskın olduğu dönemde hastaneye kabul sayısının arttığını, ancak diğer ciddi sonuçların artmadığını göstermektedir.