Dünya

Deepfake yöntemiyle 25 milyon dolar dolandırıldılar

Çok uluslu bir firmada görevli olan bir finans çalışanı, online toplantı sırasında deepfake kullanılarak yönetici kılığına giren dolandırıcılar tarafından kandırılarak yaklaşık 25.6 milyon dolarlık bir havale gerçekleştirdi.

Hong Kong polisi, olayla ilgili yaptığı açıklamada, personelin bir video konferansa katılması için aldatıldığını belirtti. Ancak toplantıdaki herkesin aslında deepfake rekreasyonları olduğu ortaya çıktı.

Konferanstaki herkes sahte

Kıdemli müfettiş Baron Chan Shun-ching, şehrin kamu yayıncısı RTHK’ya verdiği demeçte, “Çoklu video konferansta katılan herkesin sahte olduğu ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Chan, çalışanın, şirketin İngiltere merkezli finans direktöründen geldiği iddia edilen bir mesaj aldıktan sonra şüphelendiğini söyledi. Baron Chan Shun-ching, “Başlangıçta, çalışan, gizli bir işlemin gerçekleştirilmesi gerektiğinden bahsettiği için bunun bir kimlik avı e-postası olduğundan şüphelendi. Ancak işçi, video konferanstan sonra diğer katılımcıların gerçek olduğuna inandı, çünkü onlar tanıdığı meslektaşları gibi görünüyorlardı ve ses çıkarıyorlardı” dedi.

Polis memuru, görüşmedeki diğer katılımcılara güvenen işçinin, toplam 200 milyon Hong Kong dolarını (yaklaşık 25.6 milyon dolar) havale etmeyi kabul ettiğini belirtti.