Gündem

Daha önce EYT için tarih verilmişti; bu kez de EYT’nin kapsamı ve kimleri etkileyeceği ortaya çıktı!

Ek 3600 göstergenin hemen ardından başlayan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde açıklama gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Vedat Bilgin’in çalışma grubunun kurulduğunu duyurmasının ardından bu grubun EYT düzenlemesi için izleyeceği yol da belli olmuş bulunuyor.

ROTADA İLK DURAK KİMLERİN YARARLANACAĞI

Temel olarak 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartını hala tamamlamış olan vatandaşların emekliliğinin sağlanmasını amaçlayan EYT düzenlemesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kurulan çalışma grubu ilk olarak, düzenlemenin kapsamını belirleyecek. Yani çalışma grubunun bu çalışması bir süredir merak ile beklenilen “EYT’den kimler yararlanacak?” sorusuna cevap olacak.

ŞARTLARIN BELİRLENMESİ SAYIYI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLEYECEK

Kapsamın belirlenmesinden ardından EYT çalışma grubunun başka bir önemli işi, emeklilik şartlarını belirlemek olacak. Prim ve yılını dolduran kişilerin hangi yaşta ya da yaş beklemeden emekli olup, olamayacağına karar verecek olan çalışma grubu, aynı zamanda farklı sigorta türlerine mensup olarak görev yapmış kişilerin emekliliğini nerede alacağı da bu aşamada tespit edilecek. Gerekli tespitlerin yapılmasının ardından ise, çalışma grubu, bu düzenlemenin maliye boyutunu Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan da görüş alarak, hesaplayacak.

UYGULAMA USULÜ BELİRLENDİKTEN SONRA EYT MECLİSTE

Çalışmaların başladığı EYT düzenlemesi için son iki adım uygulama usullerinin belirlenmesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması olacak. Buna göre, çalışma grubu, emeklilik işlemlerinin usul ve esaslarının tespit etmek için yöntem arayışına girecek. Bu aşamada kısmi ya da kademeli emeklilik bir süredir konuşulurken; Avrupa tipi, maaştan her sene belirli tutarda kesinti yapılarak verilen erken emeklilik türü kesintili emeklilik de masaya yatırılacak. Öte yandan usulün belirlenmesi sonra yeni düzenlemeyi TBMM oylayacak.