Gündem

Cumhurbaşkanı kararı ile kredi borçlarına 3 ay erteleme geldi!

23 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de Covid-19 salgını nedeniyle zarar gören esnaf ve sanatkarların kredi borçlarına yönelik karar yayımlandı. Buna göre; esnaf ve sanatkarın Halkbank'tan aldıkları ve ödenmeyen düşük faizli kredi borçları 3 ay ertelendi.

Türkiye’de ilk kez 11 Mart tarihinde tespit edilen corona virüsü salgını nedeniyle esnaf ve sanatkarlar için çeşitli destekler açıklanmıştı. Son olarak 23 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de Covid-19 salgını nedeniyle zarar gören esnaf ve sanatkarların kredi borçlarına yönelik karar yayımlandı. Cumhurbaşkanı Kararına göre; 30 Haziran 2020 ve öncesinde kullanılan düşük faizli kredilerden doğan borçlardan 1 Temmuz 2020-30 Eylül 2020 döneminde vadesi dolacak olup, kararın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla itfa edilmeyen borçlar, başvuru şartı aranmaksızın faiz tahakkuk ettirilerek ve taksit sayısı değiştirilmeden 3 ay ertelendi.

Çalışan sayısı azaltılmayacak

İlgili karar için Resmi Gazete’de “Covid-19 salgını nedeniyle zarar gören esnaf ve sanatkarların, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketlerince düşük faizli kredi kullandırmasına ilişkin kararlar kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine dair ekli kararın yürürlüğe konulmasına, 4603 sayılı Kanunun 3üncü maddesi ile 5570 sayılı Kanunun 1inci maddesi gereğince karar verilmiştir. “ ifadeleri kullanıldı.

1 Temmuz 2020 itibarıyla geçerli olacak karara göre; kredisi ertelenen esnaf ve sanatkârlardan, erteleme dönemi boyunca çalışan sayısını azaltmayacağına dair taahhütname alınacak. Çalışan sayısında eksilme olan esnaf ve sanatkarlar erteleme kapsamından çıkarılır.

Halkbank’ın borçları ertelemesi ile yaşanacağı zarar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak.