KamuPolitika

Cumhurbaşkan Erdoğan yeni müjdeyi canlı yayında verdi: Denemelere başlıyoruz!

Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan tarafından yapılan açıklamalarda, "Milli olarak geliştirilen sıvı yakıtlı roket motoru teknolojisinin ilk uzay denemelerine başlayacağımızın müjdesini vermek istiyorum." İfadeleri kullanıldı.

Son olarak Karadeniz’de doğalgaz müjdesi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Roketsan Uydu Fırlatma, Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ile Patlayıcı Hammadde Üretim Tesisi Açılış Töreni’nde yaptığı konuşma ile bir müjde daha verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan konuşmalarda, “Milli olarak geliştirilen sıvı yakıtlı roket motoru teknolojisinin ilk uzay denemelerine başlayacağımızın müjdesini vermek istiyorum.” İfadeleri kullanıldı.

İşte Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları:

Büyük Zafer’in 98. Yıldönümünü böyle anlamla bir programla kutlamaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum, ROKETSAN Uzay Sistemleri ve İleri Teknoloji Araştırma Merkezi’nin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Nuri Demirağ’ın Kayseri’de kurduğu uçak fabrikası savunma sanayimizin öncüleri olarak halen hafızalardadır, tüm bu kritik düşünceler dönemin vizyonsuz idarecileri tarafından sabote edilmiştir. Ülkemizin ilk uçak fabrikasının özellikle kapısına 1950 yılında kilit vuranlarla bugün bizi savunma sanayinden attığımız adımlardan dolayı eleştirenler aynı sığ zihniyetin mensuplarıdır.

Savunma sanayimizi yeniden ayağa kaldırdık. Ülkemiz dışa bağımlılığını %70’lerden %30’ler seviyesine düşürdük.
2002 yılında 62 savunma projesi yürütülürken bugün bu sayı 700’e yaklaştı. Sadece son 5 senede 350 civarında yeni proje başlattık. Bugün 60 milyar dolarlık proje hacmine ulaştık yine bu dönemde sektörde faaliyet gösteren firma sayımız 56’dan 1500’e ulaştı.

Atmaca roketi inşallah yıl sonunda TSK envanterine katacağız. Atmaca’nın geliştirilmesinde emeği olan Savunma Sanayi başkanlığımızı ve Roketsan’ı tebrik ediyorum. Mikro uydu fırlatma projesi en kritik çalışmalar arsında yer alıyor. Bu proje ile 100 kg ve altındaki mikro uydularımızı alçak dünya yörüngesine yerleştirebileceğiz.

Yerli uydumuz uzaya fırlatıldığında ülkemize güvenli bilgi akışı sağlayacak. Milli teknolojilerle fırlattığımız ilk yerli roketimiz 130 km sınırına çıkarak uzay sınırı kabul edilen 100 km sınırını aştı. Böylece Türkiye kendi teknolojileriyle uzaya ilk adımını attı. Artık yerli ve milli teknolojilerle uzay ligindeyiz. Milli olarak geliştirilen sıvı yakıtlı roket motoru teknolojisinin ilk uzay denemelerine başlayacağımızın müjdesini vermek istiyorum.