Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek Azerbayca-Ermenistan, Suriye ve Libya’daki durumları konuştular.

Türkiye İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; Türkiye-Rusya ilişkilerini geliştirmeye yönelik adımların ele alındığı Erdoğan-Putin görüşmesinde, Azerbaycan-Ermenistan meselesi ile Suriye ve Libya’daki durum da değerlendirildi.

“ERMENİSTAN İŞGALİ KALICI HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYOR!”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Azerbaycan topraklarına saldırarak yeni bir kriz çıkaran Ermenistan’ın yaklaşık 30 yıldır süren işgalini kalıcı hale getirmeye çalıştığını belirterek, Türkiye’nin gerek Minsk Grubu içindeki statüsü gerekse ikili ilişkileri çerçevesinde bu meselenin kalıcı bir çözüme kavuşturulmasından yana olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye krizinin siyasi çözüm sürecinde yakalanan ivmenin muhafaza edilmesi gerektiğini de vurguladı.

MOSKOVA’DAN ERDOĞAN – PUTİN GÖRÜŞMESİNİN YANKILARI

Kremlin basın dairesi ise, Rusya lideri Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tanınmayan Dağlık Karabağ’daki siyasi sürecin yoğunlaştırılmasından yana olduklarını belirttiklerini duyurdu.
Görüşmenin Türk tarafının girişimi ile gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, “Dağlık Karabağ ihtilaf bölgesindekiPuti durum ayrıntılı olarak tartışıldı. Her iki taraf da 10 Ekim’de Moskova’da üzerinde anlaşmaya varılan insani ateşkese uymanın önemini teyit etti. Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan, siyasi sürecin özellikle AGİT Minsk Grubu’nun çalışmalarına dayalı olarak yoğunlaştırılmasından ana olduklarını vurguladı” ifadelerine yer verildi.
Açıklamaya göre Putin, Ortadoğu’dan militanların Karabağ’daki çatışmalara katılmasından ciddi endişe duyduğunu dile getirdi. Ayrıca Karabağ’daki kanların dökülmesinin mümkün olan en kısa sürede sona erdirilmesine ve sorunun barışçıl çözümüne geçiş için ortak çabalara ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Ek olarak, “Türkiye’nin AGİT Minsk Grubu’nun bir üyesi olarak gerginliğin hafiflemesine yapıcı bir katkıda bulunacağı umulmakta” ifadeleri kullanıldı.

SURİYE VE LİBYA MESELESİ

Liderlerin Rusya ve Türkiye’nin Suriye ve Libya meselelerindeki koordinasyonunun etkili olmasına dikkat çekildiği ifade edilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Suriye ve Libya meselelerine ilişkin görüş alışverişi sırasında Rusya ve Türkiye’nin durumun istikrara kavuşturulmasına, ayrıca siyasi ve diplomatik yolda ilerlenmesine yardımcı olan etkili koordinasyonuna dikkat çekildi.”

“KORONAVİRÜSLE MÜCADELE KONUSUNDAKİ ETKİLEŞİM GÖRÜŞÜLDÜ”

Putin ve Erdoğan’ın iki ülkenin aşı geliştirme ve üretme alanındaki işbirliği dahil olmak üzere koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele konusundaki etkileşimini ele aldıkları ifade edildi: “Aşı geliştirme ve üretme alanında işbirliği dahil olmak üzere koronavirüs enfeksiyonuyla mücadelede işbirliğine karşılıklı ilgi kaydedildi. İlgili departmanlara gerekli talimatlar verilecek.”

Açıklamaya göre liderler, iki ülkenin diplomatik ve askeri kanallar üzerinden düzenli olarak temaslara devam edilmesini de kararlaştırdı.