Gündem

Cuma namazı televizyondan kılınır mı?

Cuma namazı televizyon, radyo ve sosyal medyadan canlı yayınlara uyarak kılınır mı? sorusuna Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden cevap geldi. Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin açıklamalarına göre cuma namazının iletişim araçları üzerinden kılınması caiz olmadığını belirtti.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Mütevelli Heyeti Üyesi, Fıkıh ve Fetva Komisyonu Başkanı Nureddin el-Hadimi Cuma namazı televizyondan imama uyarak kılınır mı? sorusuna sosyal medyadan cevap verdi.

“CAİZ DEĞİLDİR”
Dünya Müslüman Alimler Birliği Mütevelli Heyeti Üyesi, Fıkıh ve Fetva Komisyonu Başkanı Nureddin el-Hadimi, Twitter’da yayınlanan cideoda bildiriyi okuyarak cevap verdi.

“Cuma namazının televizyon, radyo ve modern iletişim araçları üzerinden kılınması, ‘Şer’i hüküm ve kurallara uymadığı, kötü sonuçları olacağı, cuma ve cemaatin amacına açıkça muhalefet ettiği için caiz değildir’ diyoruz.” ifadesini kullandı.

Hadimi, “İnsanlar eğer cuma namazını camide kılamazlar ise dini ruhsatı (izni) kullanarak onun alternatifi olan öğle namazını kılabilirler.” dedi.

FETVA YAYINLAMIŞTI
Fıkıh ve Fetva Komisyonu Başkanı Hadimi ayrıca “Cuma namazı en büyük ibadetlerden biridir ve şartları vardır. Bu nedenle de ancak Allah’ın yer, zaman ve şekliyle ilgili koyduğu şartlara uygun şekilde yerine getirilebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Müslüman Alimleri Birliği, 15 Mart’ta da koronavirüsün yayıldığı ülkelerde durum kontrol altına alınana kadar “cuma ve cemaatle namazın durdurulması” yönünde fetva yayımlamıştı.