Ekonomi

Corona virüsü sonrası ikinci el otomobil fiyatları tavan yaptı!

Türkiye’de corona virüsü salgını sürecinde sıfır araçların tedarik etmede zorluklar yaşanması nedeniyle ikinci ele olan talep artmıştı. Kontrollü sosyal hayat döneminde ise bu fiyatların tavan yaptığı öğrenildi.

Çin Wuhan’dan dünyaya yayılan corona virüsü salgını nedeniyle bir çok ülkede üretim durdu. Vatandaşlar bu süreci evlerinde karantina altında geçirdiler. Türkiye’de corona virüsü salgını sürecinde sıfır otomobillerin tedarikinde sorunlar yaşanması ile birlikte vatandaşlar ikinci el otomobillere yöneldi.

Fiyatlar sürekli değişiyor

İkinci el otomobillerin Otokent galeri esnafı bu dönemde satmak için ikinci el araç bulmanın zor olduğununu dile getirdi. Esnaflar tarafından yapılan açıklamalarda, fiyatların sürekli değiştiği vurgulandı.

İHA muhabirine konuşan galerici esnafı Semih Karık, “Fiyatlar şu an en üst seviyede ve bu böyle devam edecek. Sıfır araç fiyatları yükseldikçe ikinci el araçların da fiyatı yükselecek. Şu an piyasa çok hızlı. Fiyat değişikliklerine yetişemiyoruz. Ben bu hafta 8 tane araç sattım, şu an satacak araç da bulamıyorum. Temiz araç bulma sıkıntımız var ve biz garantili, ekspertiz raporlu otomobil satmak zorundayız. İşimiz zor, temiz araba bulmak da zor, müşteriyi memnun edebilmek de zor. Şu an yaptığımız iş çok zor. Temiz araç bulmak için şehir dışında bile çıkıyoruz. Vatandaşlarımızı memnun edebilmek için her şeyi yapıyoruz. Sattığımız bir aracın fiyatı mesela 90 bin lira ise bir sonraki hafta 5 bin lira, 6 bin lira artış gösterebiliyor. Piyasayı takip edemiyoruz” açıklamasını yaptı.

Araba almak isteyenler elini çabuk tutsun

Otokentteki diğer bir esnaf Fahri Karlık ,fiyatların devamlı yukarı doğru yükseldiğini ve ikinci el araba almak isteyenlerin ellerini çabuk tutması gerektiğini ifade etti. Karlık tarafından yapılan açıklamalarda, Araç almaya yetişemiyoruz. Aracı alıp getiriyoruz ve kısa zamanda satıyoruz. Çünkü ikinci el araç bulma konusunda galerici arkadaşlarımızın tamamı sıkıntı yaşıyor ve fiyatlar da çok yüksek. Satıcılar internetten fiyatlara bakıp, en yüksek fiyatı baz alarak kendi arabasının fiyatını artırıyor. Bu da fiyatların artmasına çok büyük bir etken. Diğer bir etken ise bayilerde sıfır araba yok. Vatandaşlar sıfır araba bulamayınca ikinci ele yöneliyorlar. İkinci elde de fiyatlar haftalık hatta günlük değişebiliyor. Şu an ikinci el araba almak isteyenler ellerini çabuk tutsunlar. Beğendikleri bir araba olduktan sonra mutlaka ekspertize göstersinler. Bilindik, tanıdık bir yerden yani galericilerden alsınlar. Yarın arabada bir problem yaşadıkları zaman en azından muhatap bulsunlar. Fiyatlar devamlı yukarı gidiyor; ikinci el araba satın almak isteyenler ellerini çabuk tutsunlar” denildi.

Bazı ikinci el araç fiyatları:

Honda Civic 1.6 i-VTEC a %24,07 fiyat artışı

2015 1.5 TCDI Focus %23,75 fiyat artışı

Dacia Duster 1.5 DCI 4×4 %22,22

MW 520d %21,96

Hyundai i20 1.4 MPI %21,22

2015 model Volkswagen Passat 1.6 TDI BMT – Fiyat Artışı: yüzde 11,87

2017 model Fiat Egea 1.3 MultiJet – Fiyat Artışı: yüzde 10,18

2016 model Volkswagen Passat 1.6 TDI BMT – Fiyat Artışı: yüzde 11,03

2015 model Ford Focus 1.6 TDCI – Fiyat Artışı: yüzde 16,04

2016 model Volkswagen Polo 1.4 TDI BMT – Fiyat Artışı: yüzde 14,82

2017 model Renault Megane 1.5 DCI – Fiyat Artışı: yüzde 14,82