Gündem

Corona virüsü salgını Türkiye’de ne zaman bitecek? Yeni açıklama yapıldı!

2 Aralık corona virüsü tablosuna göre, son 24 saatte 31 bin 923 kişinin testi pozitif çıktı. Ancak aşı gelişmeleri nedeniyle vatandaşlar corona virüsünün erken bir dönemde bitmesini umut ediyorlar. Konu hakkında ise açıklamaSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk’ten geldi. “Corona virüsü salgını Türkiye’de ne zaman bitecek?” sorusuna cevap niteliğinde açıklama yapan Öztürk, “2022’nin ilk aylarında da etkisini sürdürebileceği düşünülmektedir” dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü nedeniyle milyonlarca insan hayatını kaybetti. İnsanlar salgının bir an önce bitmesini istiyorlar. Ancak yapılan son açıklamalar pek iç açıcı değil. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, Aylık Siyaset, Toplum ve Ekonomi Dergisi Kriter için kaleme aldığı “Kovid-19 Pandemisi: Mevcut Seyir ve Beklentiler” başlıklı yazıda salgının 2022’nin ilk aylarına kadar sürebileceğini dile getirdi.

İşte Öztürk’ün yazısından satırbaşları:

Yaz aylarında Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu’daki iller başta olmak üzere pek çok ilimizde anlamlı vaka artışları olmuştur. Vaka artışları giderek devam etmiş ekimde ikinci haftadan sonra artışlar daha da hızlanmıştır. Bugün itibariyle ülkemizdeki günlük vaka sayıları 30 bin civarına ulaşmış olup günde 170-180 Kovid-19 ilişkili vefat görülmektedir.

Bazı hastalarda 2-3 ay sonra yeniden enfeksiyon (reinfeksiyon) gelişebilmesi ve hastalığı geçirenlerin bir kısmında uzun süreli değişik rahatsızlıkların (halsizlik, öksürük, eklem ağrısı, göğüs ağrısı, kas veya baş ağrısı, tat ve koku kaybı, hafıza, konsantrasyon, uyku sorunları, deri döküntüsü, saç dökülmesi, çarpıntı vd.) devam etmesi (uzamış Kovid-19) hastalığın önemini daha da artırmış durumdadır.

Değişik dünya ülkelerinde son 3-4 ay içinde vakaların giderek artması nedeniyle yeniden tedbirler alınmaya başlamıştır. Ekimin ilk haftalarından itibaren Avrupa ülkelerinin çoğunda tam kapanma olmasa da hareket ve toplanmayı azaltıcı tedbirler alınmış, sokağa çıkmada bazı kısıtlamalar getirilmiş, restoran, kafe, eğlence yerleri ve değişik iş alanlarında kapanma tedbirleri alınmış bazı ülkelerde hareketi kısıtlayıcı takip edilebilen önlemler alınmıştır.

Salgının 2021’de devam edeceği görüşü ağır basmakta, hatta 2022’nin ilk aylarında da etkisini sürdürebileceği düşünülmektedir. Bunu dikkate alarak, tanı, önleme, korunma ve tedavi hizmetlerini bütünleşik şekilde yönetmeyi gerektiren salgınla ilgili mücadeleye, veriye dayalı ortak akılla alınan kararlarla devam etmek zorundayız. Sağlık hizmeti dışında salgından etkilenen tüm kesimlerin mağduriyetlerini giderici ekonomik ve diğer sosyal tedbirler de birlikte ele alınmalıdır.