Gündem

Corona virüsü salgını sürecinde çalışanları ilgilendiren karar: Kesinti yapılacak!

Türkiye’de corona virüsü salgını sürecinde hükümet çalışanları korumak için kısa çalışma ödeneğini devreye aldı. Pandemi döneminde yüzbinlerce çalışan kısa çalışma ödeneğinden faydalanıyor. Bu nedenle gelirlerinde azalma meydana gelen çalışanlara işverenler tarafından tamamlama ücreti veriliyor. Ancak Hazine Maliye Bakanlığı bu ödemelerden gelir vergisi kesilmesi gerektiğini açıkladı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin ekonomik etkilerinden işçi ve işverenleri korumak için devlet tarafından kısa çalışma ödeneği uygulamaya konuldu. Salgının ülkemizde tespit edildiği 2020 yılından beri yüzbinlerce kişi bu ödemelerden faydalandı. Kısa çalışma ödeneği nedeniyle gelirlerinde azalma meydana gelen çalışanlara ise işverenler tarafından tamamlama ücreti ödeniyor.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bu kapsamda bir özelge yayımladı. Söz konusu özelgeye göre, tamamlama ücreti, ödenek, tazminat, kasa tazminatı, tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı gibi adlar altında ödense bile bu ücretten gelir vergisi kesintisi yapılması gerekiyor. Ancak kısa çalışma ödeneği gelir vergisinden istisna olduğu için bu ödemeden gelir vergisi kesintisi yapılamıyor.

Kısa çalışma ödeneği ne zaman bitecek?

Kısa çalışma ödeneği hakkında son yapılan açıklamalarda son tarihin 31 Mart 2021 olduğu öğrenilmişti. Ancak kısa çalışma ödeneğinin uzatılıp uzatılmadığına dair resmi bir açıklama henüz yapılmadı.