Genel

Corona virüsü ilk burunda hissediliyor!

Dünya genelinde milyonlarca insanın enfekte olmasına neden olan pandemi salgınında yeni gelişmeler yaşanıyor. Son olarak corona virüsün en erken semptomunun öğrenildiği açıklandı. Yapılan açıklamaya göre, hastalıkta ateş ve kuru öksürük gibi yaygın semptomlardan önce burunda garip bir his kendini gösteriyor.

Corona virüsü hakkında araştırılmalar yapılmaya devam ediyor. Bu kapsamda İspanya’da yapılan yeni bir araştırmada virüsün en erken semptomu ortaya konuldu. Barcelona Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından yapılan çalışmada, corona virüsüne yakalanan kişilerin yüzde 70’i ateş, öksürük gibi belirtilerden önce burun kuruluğu yaşıyorlar.

Sürekli burun yıkamış gibi hissediyorlar

35 Covid-19 hastası üzerinde yapılan araştırmada, hastaların yüzde 68’inden fazlasının, burunla ilgili en az bir semptom yaşadığı görüldü. Bununla birlikte corona virüs hastalarının diğerlerine göre “burunda garip bir his” ve “aşırı kuruluk” gibi semptomları kontrol grubuna kıyasla daha sık yaşadığı aktarıldı.

Araştırmayı yöneten Doktor Jordi Navarra ve ekibi bulgularına dayanarak şimdiye kadar göz ardı edilen bir başka Covid-19 semptomu keşfetmiş olabileceklerini söyledi. Jordi, ayrıca hastaların yüzde 52’sinin sürekli burnunu yıkamış gibi hissettiğini, kontrol grubunda aynı hissi yaşadığını söyleyenlerin oranın ise yüzde 3 olduğunu ifade etti.

Öte yandan yapılan araştırmada çalışmaya katılanların yüzde 80’i tat ve koku kaybı yaşadığı öğrenildi. Çalışma ile burunda hissedilen değişiklikler nedeniyle erken teşhisin kolaylaşabileceği savunuluyor.