Genel

Corona virüsü dijital paraya ilgiyi arttırdı! Bitcoin nedir? Nasıl kullanılır?

Çin’den dünyaya yayılan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilan ettiği corona virüsü nredeyse tüm dünyada etkilerini sürdürmeye devam ediyor. Salgın döneminde dijital teknolojilerinin kullanımın artması, insanlarının işlerini internet üzerinden görmeye başlaması ile birlikte dijital paraya da ilgi arttı. Vatandaşlar internet sayfalarında, “Bitcoin nedir?” ve “Bitcoin nasıl kullanılır?” sorularının cevaplarını arıyorlar.

Dünya genelinde 4 milyon 700 bin den fazla insanın enfekte olmasına ve 316 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan corona virüsü salgını teknoloji üzerinde de etkili oldu. Dev firmalar corona virüsü için çeşitli uygulamalar geliştirdiler. Bu dönemde insanlar bankacılık, alışveriş gibi işlemlerini de internet kanalları aracılığı ile gidermeye başladılar ve hatta çocuklar bile dijital kanallar üzerinden uzaktan eğitime başladılar. Yaşanan tüm bu gelişmeler dijital paralara olan ilgileri de arttırdı. İnternet sayfaları üzerinde , “Bitcoin nedir?” ve “Bitcoin nasıl kullanılır?” sorularının cevapları araştırılmaya başlandı.

Bitcoin nedir?

Bitcoin, Blokzincir (Blockchain) teknolojisi ile çalışan ve dijital platformlarda alış veriş için kabul edilen bir dijtial para çeşididir. Blokzincir sistemi ile oluşturulmuştur. Blokzincir sistemi ise bir çeşit şifrelenme sistemi olarak nitelendirilebilir. Sistemin çalışma prensibi şöyledir: bitcoin teknolojisine sahip bilgisayar sürekli şifreleme çözerek gelen bilgiyi yorumluyor ve bunun aslında bir para olduğunu size söylüyor. Bu dijital paranın değeri ise arz talep ilişkisine göre sürekli değişiyor.

Bitcoin satın almak isteyenler ise alım yapacağı servis sağlayıcının güvenliğinden emin olması gerekir. Bitcoin üretmek için ise bilgisayarlar kripto para ağına bağlanıyor ve Bitcoin’i gönderen ve alan kişilerin kayıtlarını tutma işlemlerini yapıyorlar. Dijital para üreten ve sistemi katkı sağlayanlara küçük miktarda ödeme yapılırken, para kazanmak isteyenler ise birden fazla ve önemli özelliklere sahip bilgisayarlar ile bu işe girişiyorlar.