Gündem

Corona virüsü aşısının yan etkileri açıklandı!

BioNTech‘in CEO’su olan Uğur Şahin corona virüse karşı geliştirilen yüzde 90 koruma sağlayan aşı hakkında açıklamalarda bulundu. Şahin tarafından yapılan açıklamalarda, aşının yan etkileri de bildirildi.

Corona virüsüne karşı müjdeyi Dr. Özlem Türeci ile Profesör Uğur Şahin tarafından verildi. Evli çift tarafından yapılan açıklamada, yüzde 90 koruma sağlayan aşı geliştirildiği bildirildi. Tüm dünyada güncem olan açıklama sonrası Şahin’den yeni bir açıklama daha geldi. Şahin aşının yan etkilerini de duyurdu.

Ateş artışına rastlandı

BBC’ye açıklama yapan Şahin aşının hiçbir ciddi yan etkisi olmadığını bildirdiği açıklamasında, “Şu ana kadar karşılaştığımız en önemli yan etki iğne vurulan bölgede hissedilen hafif ağrı. Bazı gönüllülerde ise hafif ve orta seviyede ateş artışı da aynı dönemde rastlandı. Şu ana kadar araştırmayı durduracak ya da askıya almamıza sebep olacak herhangi bir kısa ve orta vadeli yan etkiyle karşılaşmadık” ifadelerini kullandı.

Şu ana kadar güvenlik verilerinin tamamen etkili olduğunu söyleyen Şahin, bağışıklık sistemini kuvvetlendirip kuvvetlendirmediğinin de takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Aşı hakkında emin konuşan Şahin, aşının bulaş oranını da yüzde 50’lere varan oranlar ile azaltabileceğini açıkladı. Şahin tarafından yapılan açıklamada, “Aşının hastalığın bulaşmasında etkili olacağına eminim. Yüzde 90 oranında olmasa bile etkili olacaktır. Kesinlik konusunda ise gelecek yıl konuşulabilir” denildi.

Gelecek Nisan tüm dünyaya dağıtılabilir

2021 yılının Nisan ayında aşının tüm dünyaya dağıtılması için çalışıldığını söyleyen Şahin, “Bu durum Avrupa ve Amerika için dramatik bir etki yaratmaz ama gelecek yıl ‘normal bir kış’ geçirmeye yardımcı olabilir. Bu kış çok zorlu geçecek. Bu kış döneminde enfeksiyon sayısına ciddi bir etkimiz olmayacak. Eğer her şey yolunda giderse biz de aşıları bu yılın sonunda ve gelecek yılın başında dağıtmaya başlarız” açıklamasında bulundu.

Şahin aşı hakkında çalışmaların önümüzdeki süreçte de devam edeceğini bildirdi.