Sağlık

Corona virüsü aşısı ne zaman Türkiye’ye gelecek? Aşıyı bulan şirket açıkladı

Corona virüsü salgınına karşı aşı müjdesi ABD merkezli Pfizer ve BioNTech şirketlerinden geldi. Şirket corona virüsüne karşı yüzde 90 koruyan aşı geliştirdiklerini açıkladılar. Vatandaşlar tarafından aşının Türkiye’ye ne zaman geleceği merak ediliyor. Aşının ne zaman Türkiye’ye geleceği hakkında açıklamayı aşıyı bulan doktorlardan Prof. Dr. Uğur Şahin yaptı.

Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyona yaklaşırken, ABD merkezli Pfizer ve BioNTech şirketlerinden aşı müjdesi verildi. Şirket yüzde 90 koruyucu aşı geliştirdiğini açıkladı. Aşıyı bulan isimlerin ise Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci olması Türkiye’de ayrıca bir sevince yol açtı. Yaşanan bu gelişmeden sonra aşının Türkiye’ye ne zaman geleceği vatandaşlar tarafından merak ediliyordu. Prof. Dr. Uğur Şahin aşının 2021’in ocak, şubat, mart aylarında Türkiye’ye getirilebileceğini söyledi. Şahin konu hakkındaki açıklamasında, “Sağlık Bakanlığı ile protokol sağlarsak 2021’in ilk üç ayında Türkiye’ye de aşı dozlarını getirmeye imkân olur. Türkiye için de yeterince aşı ayırmayı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye ne kadar geleceği konusunda netlik olmadığını belirten yetkililer ise aşı konusundaki açıklamalarında, “3. faz çalışmalarında Türkiye de yer aldığı için öncelikli ülkelerden biriyiz. Ancak ilk aşamada ne kadarlık bir aşının geleceği, görüşmeler sonucunda belirlenecek. Sürecin çok hızlı bir şekilde ilerlemesini bekliyoruz” dedi.

Dünyada dağıtım

ABD’li ilaç şirketi Pfizer, Reuters’a yaptığı açıklamada aşının nakliyesi, saklanması ve sürekli ısı takibi için detaylı lojistik plan ve araçlar geliştirdiğini açıkladı. COVID-19 aşısının dünyaya dağıtımında, Pfizer’ın kendi geliştirdiği eksi 70 santigrat derecelik nakliye konteynerlerine konulacak.