Gündem

Corona virüsü aşısı ile ilgili flaş uyarı: Kadınlar mamografiden sonra yaptırsın!

Türkiye’de milyonlarca kişi corona virüsü aşısını arttırdı. Aşılama çalışmaları devam ederken, uzmanlardan da yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı kadınlara aşı uyarısında bulundu. Doç. Dr. Savaşçı, açıklamalarında, “Meme takipli kadınların aşılarını mamografiden sonra yaptırmalarını öneriyoruz çünkü bazen yanıltıcı görüntülere neden olabilir.” İfadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı son verilerine göre, Türkiye’de 1. Doz aşı uygulananların sayısı 52 milyon 68 bin 136’ya ulaştı. Aşılama çalışmaları devam ederken uzmanlardan da yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı aşı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

“Bazen yanıltıcı görüntülere neden olabilir”

Meme takipli kadınlara aşıdan önce mamografi çektirmeleri konusunda uyarıda bulunan Savaşçı şu ifadeleri kullandı:

“Pfizer-BioNTech aşısında omuzda, kolda ağrılı bezeler çıkabiliyor. Bunun için halkımız endişe etmesin, birkaç gün yapılan tedavilerle normalleşiyor zaten. Meme takipli kadınların aşılarını mamografiden sonra yaptırmalarını öneriyoruz çünkü bazen yanıltıcı görüntülere neden olabilir.

Vertigoya eğimli, baş dönmesi olan kişilerde bazen aşının yan etkisi vertigoyu tetikleyebiliyor. Kol ağrısı, ateş, yaygın vücut ağrısı yapabiliyor. Bu dönemde biz genelde bol sıvı, ılık duş, istirahat öneriyoruz. Çok gerekmedikçe ağrı kesici önermiyoruz. Çok ağrı oluyorsa ağrı kesici önerebiliriz”

Aşı yaptıracak olanların kalp yönünden endişesi olmaması gerektiğini de söyleyen Savaşçı, “Yapılan son çalışmada, koronavirüs geçirenlerde geçirmeyenlere göre 37 kat daha fazla kalp kası intihabı tespit edildi. Çok ciddi bir seriydi bu. Aşılanıp korunmak aslında kalp kası iltihabından bizi daha çok koruyacaktır. Dolayısıyla aşı yaptıranlarda kalp yönünden endişe olmasın” açıklamasını yaptı.

Mamografi nedir?

Memede, muayene ile saptanamayacak kadar küçük anormalliklerin tespit edilmesi amacıyla uygulanan ve meme filmini çeken özel bir cihazdır.