Gündem

Corona virüste 5. Dalga başladı: Nedenleri tek tek açıkladı!

Pandemi devam ederken, uzmanlar tarafından çeşitli açıklamalar yapılıyor. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan resmi twitter hesabı üzerinden 5. Dalga açıklamasında bulundu. Ceyhan açıklamalarında, “AVRUPA’DA 4. DALGA BİTMEDEN 5. DALGA BAŞLADI” ifadelerini kullandı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan artan vaka sayılarına ilişkin uyarılarda bulundu. Avrupa’da 5. Dalganın başladığını söyleyen Ceyhan, “Türkiye’de 1.-2. dalga arası günlük 1.000, 2.-3. dalga arası 5.000, 3.-4. dalga arası 10.000 vaka gözlendi.” İfadelerini kullandı. Ceyhan vaka sayılarındaki artışların nedenlerini de sıraladı.

Prof. Dr. Ceyhan’ın açıklamaları:

AVRUPA’DA 4. DALGA BİTMEDEN 5. DALGA BAŞLADI – Aslında hala 1. dalgadayız ama 2,3,4. dalga halk arasında kabul gördüğü için, artık öyle isimlendiriyorum. – Daha önce dalgalar arasında günlük vaka sayıları bir süre düz çiziyordu.

Türkiye’de 1.-2. dalga arası günlük 1.000, 2.-3. dalga arası 5.000, 3.-4. dalga arası 10.000 vaka gözlendi. Bu kez Avrupa’da çok sayıda ülkede 4. dalga bitmeden, 5. dalga başladı.

Bunun nedenleri:

Önlemlerin ve kısıtlamaların yetersizliği,

İş yerlerinde, toplu taşımada ve toplanmalarda(düğünler, kapalı alanlarda toplantılar, spor karşılaşmaları, kongreler, okullar) artan kalabalıklar, – Etkenin özelliği: Delta varyantının bulaşma özelliği – Aşı ile % 80 toplumsal korunma hedefinden giderek uzaklaşmamız,

Aşılama % 80 orana ulaşmadıkça, aşılanma arttığında doğru orantılı olarak vaka sayısının da azalacağı yanılgısı.

Dikkatli olmalıyız, önlemleri artırmazsak aynı durumu biz de yaşarız. Vaka artan ülkelerde günlük ölü sayıları da artıyor.