ManşetSağlık

Corona virüs aşısı için nasıl gönüllü olunur? Gönüllü olanlara para ödemesi yapılacak mı?

Türkiye’de corona virüsü salgınına karşı mücadele devam ediyor. Bu kapsamda Çin aşısı olarak bilinen Sinovac firmasının CoronaVac aşısı için gönüllü başvuruları alınmaya başlandı. Peki, corona virüs aşısı için nasıl gönüllü olunur? Gönüllü olanlara para ödemesi yapılacak mı?

Çin’den dünyaya yayılan corona virüsü ilk kez 11 Mart tarihinde Türkiye’de tespit edildi. Pandemi ülkeler üzerinde olumsuz etkisini sürdürmeye devam ederken aşı şirketlerinden ardı ardına aşı müjdesi verildi. Türkiye’de ise Çin aşısı olarak bilinen Sinovac firmasının CoronaVac aşısının gönüllülere vurulacağı açıklandı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada aşı için 18-59 yaş arası ve daha önce corona virüsü geçirmemiş kişilerin başvuru yapabileceği açıklandı.

Gönüllü şartları

18-59 yaş arası (18 ve 59 yaş da dahil)
Bilgilendirilmiş oluru anlayabilmek ve gönüllü olarak imzalayabilmek

Uygun Olmayan Katılımcılar

Önceden PCR ile pozitif COVID-19 tanısı olan
IgG veya IgM pozitif olan
Çalışma aşısına karşı bilinen alerji
Kadınlar için hamile veya emzirme
Çalışmaya dahil edilmeden önceki altı ay içinde bir araştırma ürünü ile başka bir klinik araştırmaya katılım

Gönüllülere aşı yapılmasının amacı

Sağlıklı gönüllüler ile yürütülecek bu çalışmanın amacı, COVID-19 pandemisine karşı geliştirilen Coronavac aşısının güvenliliğini ve gönüllülerin bağışıklık sistemi yanıtını değerlendirmektir.
Corona virüsü aşısı olanlar para ödemesi alacak mı?

Bu çalışmaya katıldığınız için SİZE HERHANGİ BİR ÖDEME YAPILMAYACAKTIR ve çalışma sırasında sizden veya bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik kuruluşundan HİÇBİR ÜCRET TALEP EDİLMEYECEKTİR.

Olası Faydalar:

Çalışmanın Çin’de uygulanan önceki basamaklarında, COVID-19’a karşı kanda bağışıklık hücresi oluşturma orası %98 olarak tespit edilmiştir. Bu sebeple çalışmaya katıldığınız için uygulanan aşı ile COVID-19 salgınına karşı bağışıklık kazanmanız olasıdır. Ancak plasebo kolunda olmanız halinde sizde COVID-19’a karşı hiç bağışıklık hücresi oluşmayacaktır. Bu sebeple çalışmadan herhangi bir şekilde fayda sağlayacağınız garanti edilmemektedir. Ancak aşının klinik etkinliği bu çalışma ile gösterilirse ilk aşılanacak grupta bu çalışmaya plasebo kolunda katılan gönüllüler olacaktır. Bu çalışmadan elde edilen bilgiler gelecekte başka insanlara yararlı olabilir.

Olası Risk ve Yararlar:

Tüm araştırmalarda bir parça risk bulunur ve bu riskler arasında hastalanmanıza veya kendinizi rahatsız hissetmenize neden olacak ya da size zarar verecek unsurlar bulunabilir. Çalışmanın önceki aşamalarından elde edilen bulgulara göre, çalışma kapsamında size uygulanacak aşı, ateş ve ishale, nadiren de kusma, yeme bozuklukları, bulantı, kas ağrısı, baş ağrısı, yorgunluğa neden olabilir. Aşı uygulanan bölgede ise ağrıya, nadiren de kızarıklığa, şişliğe ve kaşıntıya neden olabilir. Tüm bu olası riskler için aşı uygulandıktan sonra 30 dakika boyunca gözlem odasında çalışma ekibi tarafından izlenebilmeniz için beklemeniz istenecektir.

Laboratuvar testleri için kanın alındığı bölgede ağrı veya morarma ve enfeksiyon riski vardır. Ayrıca kan alınmasına tepki olarak ortaya çıkabilen küçük bir baygınlık riski de vardır. Çalışmaya katılırken çalışma ürünü ile ilişkili olan olumsuz etkiler de yaşayabilirsiniz. Çalışmanın tüm katılımcıları, tüm olumsuz etkiler bakımından dikkatli bir şekilde izlenecektir. Çalışmaya dahil edilecek olan gönüllülerin, çalışma merkezlerinin COVID-19 kliniklerine girmelerine izin verilmeyecek, çalışma gönüllüleri için bu merkezlerde ayrı bölümler oluşturulacaktır.

Bu sayede COVID-19 hastaları ile bu çalışmanın katılımcılarının hiçbir şekilde aynı yerde olmamaları sağlanacaktır. Çalışma ekibi, olumsuz etkileri azaltmaya yardımcı olması için size ilaçlar verebilir. Bu etkiler hafif veya ciddi olabilir. Bu çalışmaya katılımınızdan dolayı oluşabilecek olumsuz etkilerin masraflarını/maliyetini karşılamanız istenmeyecektir. Çalışma tedavisinin sebep olduğu herhangi bir zarara uğramanız durumunda, size hiçbir maliyeti olmayan uygun bakımı ve yardımı alacaksınız.

Bu çalışma, destekleyici tarafından öngörülen ve çalışmaya katılımınız sonucunda sağlığınızda oluşabilecek herhangi bir olası hasarı kapsayacak şekilde Chubb European Group SE Şirketinin TRLSCA40598 numaralı Sigorta Poliçesi ile sigortalıdır.

Nasıl başvuru yapılır?

Corona virüsü aşısı olmak isteyen vatandaşlar, https://covid19asi.calismasi.info adresinden veya 0850 811 18 80 telefon numarasını arayarak gönüllü olmak için başvuruda bulunabilirler.