Gündem

Corona Kabusunda Beklenen Haber Geldi! Aşı Bulundu

Danimarkalı bilim insanı Prof.Dr. Anders Fomsggaard önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada corona virüsüne enfekte olmuş hücreleri ortadan kaldırarak virüse karşı hücre bağışıklığını artıran bir aşı geliştirildiği duyuruldu.

Dünyanın dört bir yanında corona virüsüne karşı aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında Danimarka’dan önemli bir haber geldi. Danimarka’daki SSI Enstitüsü, kovid-19 aşısı geliştirme yolunda önemli bir yol aldıklarını açıkladı. Bilim insanları tarafından aşıya CoVAXIX adı verildi ve bunun bir çeşit DNA aşısı olduğu vurgulandı.

BAŞARILI SONUÇ ALINDI

Bu aşının çok güvenli olduğu iddia edildi ve farelerden başarılı sonuç alındığı belirtildi. Umut vadeden aşı projeleri arasına alınan CoVAXIX’in SARS-CoV-2 virüsüyle başarılı bir biçimde mücadele ettiği ve bağışıklık sağladığı, virüsü nötralize eden antikor geliştirilmesine yardımcı olduğu anlatılıyor.

VÜCUT VİRÜSLE KENDİ BAŞINA SAVAŞIYOR

Baş Virolog Prof.Dr. Anders Fomsgaard yaptığı açıklamalarına göre aşı enfekte olmuş hücreleri ortadan kaldırarak virüse karşı hücre bağışıklığını artırıyor. Bilim insanı açıklamalarında “Bağışıklık sistemi aşımıza yanıt verdi” ifadelerine yer vererek aşının sadece COVID-19’u nötralize etmekle kalmadığını ayrıca antikor oluşumuna da yol açtığını böylece ikinci bir enfekte halinde vücudun virüsle kendi başına savaşmasını sağladığını belirtti.

Hücre bağışıklığının sağlanması halinde virüsün üremesi doğal olarak yavaşlıyor ayrıca bulaşıcılığını da önlemeye yardımcı oluyor. Konu ile ilgili olarak fareler üzerinde deneyler yapıldı. Bu deneylerin ardından aşının şimdi de maymunlar üzerinde deneneceği vurgulandı.

İnsanlar üzerinde denemelerin başlamasının ise zaman alması bekleniyor. Elde edilen bilgiye göre insanlar üzerindeki ilk denemelerin ancak 2020 sonbaharı ile 2021 başları arasındaki dönemde başlaması bekleniyor.