EkonomiGenel

Çoğu kişi bu ödemeyi bilmiyor! Herkese en az 627 TL ödeme yapılacak!

Devlet ihtiyaç sahibi ve yardıma muhtaç kişilere maddi desteklerde bulunmaya bu sene de devam ediyor. Üstelik 2022 yılında asgari ücret ve en düşük emekli maaşına yapılan zamlarla birlikte devlet ödemelerinin miktarı da arttı. Bu ödemelerden biri de sigortalıların hak sahiplerine bağlanan dul ve yetim maaşı. Peki bu ödemeyi almanın şartları nelerdir?

Öncelikle ölüm tarihinde vefat eden sigortalı eş ile resmiyette evli olunmalıdır. Vefat eden eşin ölüm aylığı verilmesi için istenen sigortalılık ve prim şartlarını taşıyor olması gereklidir. Geride kalan eşin aylık hak sahibi iken yeniden evlenmemesi gereklidir. Ayrıca eşin, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da maaş bağlanmamış olmalıdır.

Bu şartları yerine getiren vefat etmiş sigortalının eşine %50 oranında; aylık bağlanmış çocuğu bulunmaması halinde ise %75 oranında maaş bağlanıyor.

ÖDEME BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Dul ve yetim aylığı başvuruları vefat eden sigortalının bağlı olduğu sigorta hizmet koluna göre farklı adreslere ve farklı yöntemlerle yapılıyor. E-Devlet’ten yapılacak başvurular için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alt hizmetlerinde yer alan “Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi” hizmetini kullanmak gerekiyor. Şahsen yapılacak başvurularda ise vefat eden sigortalının bağlı olduğu hizmet koluna göre farklı noktalardan işlem yapılıyor.