Aydın HaberleriEge HaberleriEğitimGenelGündemİzmir HaberleriKamuKültür SanatManisa HaberleriYaşamYerel Haberler

ÇOCUKLARINIZLA GÜZEL ANILAR BİRİKTİRİN.

 

Anne ve baba olmak keyifli olduğu kadar çok da zor olduğunu düşündüğüm bir meslek.Bu nedenle anne ve babaların çocuklarını yetiştirirken kendilerini de yetistirip, çağın eğitim anlayışına uygun olarak kişisel gelisimleri için çaba göstermeleri gerekliliğini söylemek isterim.
Bu konuda son derece haklı da olsalar,kaygı insanın görmesini ve yapması gerekenleri engelleyen tehlikeli bir duygudur.Ben bu konuda anne babalara şunları söylemek isterim: “kaygılarınızı olabildiğince azaltın ve çocuğunuza geleceği için ne gibi yatırımlar yaparsanız başarılı olmasını sağlayabilirsiniz,” bunları düşünün.
Öğrencileri başarıya ulaştıracak iki unsurun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Düzenli çalışan ve kitap okuma alışkanlığı kazanan öğrencilerin hem hayat hem de akademik başarıda fark yarattıklarını söyleyebilirim.

Hergün saatlerce ders çalışmak değil, verimli ve sürekliliği olan bir çalışma programı onların başarıları ve hedeflerine ulaşmaları için çok değerli.
Çocukların başarıları; anne ve babaların yaklaşımları ve yetiştirme tarzları ile doğrudan ilgilidir.
Anne ve babaların en çok yaptığı hatalardan biri de çocuklarını kıyaslamak olduğunun altını çizmek isterim.
“Çocuğunuzu başka birisiyle kıyaslamayın.Her çocuğun kendine ozgu bir kişilik yapısı oldugunu hepimiz biliyoruz.Aynı anne babanın yetiştirdiği iki kardeş bile birbirinden çok farklı olabiliyor. Çocuklarınızı sadece kendisiyle kıyaslayın,örnegin”sen bunun daha zorunu da başardın,”sen istersen bunun fazlasını da yapabilirsin” gibi.yaklaşimlarda ķbulunabilirsiniz.Eğer çocuğunuzu gerçekten birisiyle yarıştırmak istiyorsanız kendisiyle yarıştırın. Birisini rakip olarak göstermek istiyorsanız kendisini rakip gösterin.”
Ergenlik döneminde anne ve babaların çok dikkatli olması gerekiyor. “Çocuklarımızda on iki,on üç yaşlarında ergenlik dönemi başlıyor. Anne ve babaların bu dönemde oldukça bilinçli davranıp ne yapmaları gerektiğini bilmeleri gerekiyor. Evde çocuğunuzla çok iyi iletişimde olun. Arkadaşları ile, kendi iç dünyalarında ya da öğretmenleri ile yaşadıklarını dinleyin. Söylediklerine kulak verin”

Çocuklarımız ergenlik dönemine girdiklerinde onların biyolojik,fiziksel ve duygusal değişimlerini yakından takip etmek hayati önem taşıyor. Duygularını, tercihlerini, arkadaşlarıyla olan ilişkilerini,sosyal çevrelerini kontrol altında tutmalısınız.
Eğer çocuklarınızı dinlemezseniz öğrenemezsiniz,ve onunla ilgili konuları başka birinden ya da birilerinden öğrenirsiniz.

Anne ve babalığın zor bir meslek olduğunu,bildiklerimizle değil,bilmemiz gerekenlerle çocuklarımızı yetiştirmenin önemini vurgulamak isterim “Anne babalık ayrı bir meslek. Dünyanın en zor mesleği. Eve girdiğiniz zaman anne ya da babalık rolünüz var. Eve girmeden önceden anne ve babalık dersinize çalışmalısınız. Çocuğumla neler yapmalıyım? Ters giden bir şey varsa nasıl tepki göstermeliyim? Çocuğumun sorunlarını çözerken yaklaşımım nasıl olmalıdır? Çocuğumla arkadaş mı olmalıyım,yok sa nasıl davranmalıyım? şeklindeki sorulara biz uzmanların yaklaşımı her zaman aynıdır.Yani kendinizi çocuk yetiştirme konusunda sürekli yenileyin.Kendi cocukluğunuzdaki döneme takılı kalmayın.Çocugunuzun dönemine ayak uydurmaya özen gösterin.
Çocuklarınızın sadece okul sınavlarıyla ya da Türkiye geneli sınavlarıyla ilgilenmeyin.Onun hayatıyla ilgilenin.Belki size daha çok ihtiyaç duyuyor olabilir.Çocuklarınızı yalan söylediği için,düşük not aldığı için cezalandırmayın. Nedenini sorgulayın.
Unutmayın her çocuk yaşadıkça öğreniyor.Ve biz büyüklerin çocuklarımıza hayatı öğretme gibi çok önemli bir sorumluluğu var.

Araç kullanmayı bilmediğiniz için cezalandırıldınız mı? Yoksa araç kullanmayı öğrendiğinizde ve kuralları ihlal ettiğinizde mi ceza yediniz?
Çocuklarımıza hayatı öğretelim.Yetişkin olduklarında zaten hata yaparlarsa bedelini öderler.

Çocuklarınızla kaliteli zaman geçirin,güzel anılar biriktirin.
Sevgiyle kalın.