Gündem

Çocuk hakları gününde içler acısı tablo!

Dünya Çocuk Hakları Günü nedir?

Dünya Çocuk Hakları Günü evrensel bir nitelik taşımakta olup 18 yaş altında çocuk sayılan bireylerin haklarını gözetmek için kutlanmaktadır.Çocuk hakları, dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakları içermektedir.Birleşmiş Milletler tarafından kabul görmesinin ardından her yıl 20 Kasım tarihinde anılan Dünya Çocuk Hakları Günü, temel olarak şu başlıklardan oluşmaktadır;

 -Ana–babanın rolü ve sorumluluğu; bunun ihmal edildiği durumlarda ise devletin rolü ve sorumluluğu

– Bir isme ve vatandaşlığa sahip olma ve bunu koruma hakkı

– Yaşama ve gelişme hakkı

– Sağlık hizmetlerine erişim hakkı

– Eğitime erişim hakkı

– İnsana yakışır bir yaşam standardına erişim hakkı

– Eğlence, dinlenme ve kültürel etkinlikler için zamana sahip olma hakkı

– İstismar ve ihmalden korunma hakkı

– Uyuşturucu bağımlılığından korunma hakkı

– Ekonomik sömürüden korunma hakkı

– İfade özgürlüğü hakkı

– Düşünce özgürlüğü hakkı

İşte acı tablo!

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi,çocukların yaşamaya, eğitime, sağlıklı olmaya, seslerinin duyulmasına, kendilerine adilce davranılmasına hakları olduğunu hatırlatan metin, her şeyden öte çocukların çocuk olmaya hakkı olduğunun altını çiziyor.20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, günümüzde çocukların haklarını korumak için en geniş kapsamlı hukukî metin durumunda.

Bunun yanı sıra dünyada her yıl 720 milyon çocuk şiddete maruz kalıyor,dakikada 12 çocuk hayatını kaybediyor.Savaşlar,açlık vb.sorunların da etkisiyle çocuklar, insanlık dışı yaşam koşulları altında yaşam mücadelesi veriyor.

Dünyada 18 yaşında küçük 151 milyon çocuk işçi var.Bunların 73 milyonu tehlikeli kategorisinde sayılan işlerde çalışıyor. Çalışan çocukların 72 milyonu Afrika’da, 62 milyonu Asya-Pasifik’te. Çocuk işçilerin yüzde 77’si savaşların olduğu bölgelerde. 28 milyon savaş mağduru çocuktan 2 milyonu Türkiye’de. Bu çocukların sadece 6 bini eğitim görüyor.

Dünyada her yıl yaklaşık 40 milyon çocuğun istismara maruz kaldığı tahmin edilirken, ABD, İngiltere, Almanya, Rusya ve Hindistan gibi ülkelerde ciddi sayıda vakanın yaşanması dikkat çekiyor. 

Dünya genelinde her yıl milyonlarca çocuk fiziksel, cinsel, duygusal ve ekonomik olmak üzere farklı türde birçok istismara maruz kalıyor.

Bir yanıt yazın