Gündem

Çin’deki vahşi hayvan pazarları tekrar faaliyette!

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs nedeniyle çok sayıda kişi hayatını kaybetmeye devam ediyor. Ancak ülke genelinde karantinanın kalkmasının ardında ölümcül salgının başlamasına neden olduğu düşünülen vahşi hayvan pazarları tekrar faaliyete geçirildi.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı her gün artıyor. Ancak koronavirüsün ortaya çıktığı düşünülen vahşi hayvan pazarları karantinanın ardından hemen faaliyete geçirildi.

2 bin 691 etkin vakanın bulunduğu Çin, ülkesinde salgının yayılımının yavaşlatılmasını kutlarken, üç ay önce salgının başladığı düşünülen vahşi hayvan et pazarlarını tekrar açtı.

Söz konusu olan pazarda, gelecekteki salgınları önlem için hijyen standartlarını yükseltmek adına bir girişim olmadan, dün rahatsız edici görüntüler yaşandı.

Çin’in Wuhan kentinde başlayan salgın dünya çapında birçok insanı evlerine kilitlenmek zorunda bıraktı.

Daily Mail’de yer alan habere göre Pazar günü bir muhabir, Çin’in güney batısındaki Guilin’de halkın bir kapalı pazara akın ettiğini izledi.

Haberde, farklı türdeki hayvanların kafeslerinin üst üste yığıldığı belirtildi. Dongguan kentindeki bir başka et pazarında ise Perşembe günü, bir ilaç satıcısı salgına neden olduğu düşünülen yarasalar, akrepler ve diğer birçok benzer canlıyla fotoğraflandı.

KEDİ VE KÖPEK ETİ SATIYORLAR

Çin’deki resmi istatistiklere göre neredeyse hiç yeni corona virüs vakası yok. Şok edici görüntüler, Çin’in ülke çapındaki kilitlenmeyi kaldırmasının ardından geldi. Çin ekonominin düzelmesi için insanları günlük yaşama geri dönmeye teşvik etti.

Guilin’deki pazar, dün alışveriş yapanlarla ve kedi, köpek eti satanlarla doluydu.

Daily Mail için fotoğrafları çeken muhabirlerden biri “buradaki herkes salgının bittiğine inanıyor ve artık onlar için endişelenecek bir şey yok” dedi. Dongguan’ı ziyaret eden muhabir ise “piyasalar, salgın öncesi ile aynı şekilde faaliyete geçti. Tek fark, güvenlik görevlilerinin daha önce olmayan, fotoğraf çeken kişileri durdurmaya çalışması” diye anlattı pazardaki durumu.

SALGINI İLK AÇIKLAYAN DOKTOR HAYATINI KAYBETMİŞTİ

İlk corona virüs vakasının Wuhan’da bir pazarda olduğu öne sürüldü. Ancak salgın yetkililer tarafından haftalarca gizlendi ve daha sonra corona virüsten ölen 33 yaşındaki Doktor Li Wenliang dahil olmak üzere bazı kişiler insanları uyarmak için salgını açıkladılar.

Çin’deki enfeksiyon oranlarındaki çarpıcı düşüşün arından, hükümet salgının Çin’de başlamadığına dair olan komplo teorilerini desteklemeye başladı.

Çin’in sosyal medya platformunda dolaşan doğruluğu kanıtlanmamış teori, virüsün ilk olarak kasım ayında İtalya’da tespit edildiğini iddia ediyor.

Çinli yetkililer daha önce, ABD Ordusunun virüsü kıyılarına getirdiği komplo teorilerini de desteklemişlerdi.

Dün hala kilit altında kalan tek Çin şehri Wuhan’dı ancak orada bile bazı kısıtlamalar kaldırıldı ve yüksek hızlı trenlerin çalışmasına izin verildi.