Gündem

Çin aşısından sonra bir aşı daha Türkiye’ye geliyor!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz haftalarda 50 milyon Çin aşısı siparişi hakkında açıklama yapmıştı. Türkiye’de uygulanması beklenen Çin aşısı dışında yeni bir aşı açıklaması daha yapıldı. Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü tarafından yapılan açıklamada, “Sinovac aşısını öncelikli alıyoruz gibi görünüyor ama Oxford aşısıyla ilgili de bir sözleşme imzalanmış yakın zamanda. Oxford aşısı da Türkiye’ye gelecek” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’de hergün binlerce yeni corona virüsü vakası tespit ediliyor. Bu nedenle aşı açıklamaları vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Bu kapsamda Prof. Dr. Tevfik Özlü, CNN Türk kanalında aşılarla ilgili soruları yanıtladı. Türkiye’de uygulanacak olan Çin aşısı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Özlü, “Sinovac aşısını öncelikli alıyoruz gibi görünüyor ama Oxford aşısıyla ilgili de bir sözleşme imzalanmış yakın zamanda. Oxford aşısı da Türkiye’ye gelecek. Prizer’ın aşısı da Türkiye’ye gelecek.” Dedi.

İşte Özlü tarafından yapılan açıklamaların satırbaşları:

Genel olarak pandeminin önlenmesi ve toplumun normale dönmesi sürecinin en az 40-50 milyon kişinin aşılanmasıyla mümkün olacak.

Sinovac’ın ürettiği aşı DSÖ tarafından denetlenen ve 15 yıldır aşı üreten bir firma. Standartlara uygun bilimsel yöntemlerle etkinliği kanıtlanmış aşılar, esas olan bu. Aşılar arasında çok bariz bir fark yayınlanmadı. Sadece Sinovac’ın Faz-3 çalışmaları yayınlanmadı.

Çin’de üretilmiş, ABD’de üretilmiş, bunların bir farkı yok. Güvenlikle ilgili bilgiler iyi. Çok sayıda kişiye ulaşıldı, dünyada ciddi bir yan etki hiç görülmedi. Birkaç yan etki bildirildi ama onların da aşıyla ilgisiz olduğu bildirildi.
Türkiye’de de Sinovac’ın Faz-3 çalışması devam ediyor. Dün Bilim Kurulu’nda bu çalışmayı yürüten Serhat Hoca da bize bilgi verdi. Yaklaşık 6 bin gönüllüye bu aşı uygulanmış ve yan etki görülmemiş. Önümüzdeki günlerde de Türkiye sonuçları yayınlanabilir.

İlaca biraz daha uzağız. Nereden bakarsanız bakın 2-3 yıllık bir süreç gerekiyor. Aşı şu anda en ulaşılabilir silahımız.

Oxford yeniden kendi aşısıyla ilgili çalışmaları sürdürüyor. DSÖ ayrıntılı bilgi istemişti firmadan. O süreç tamamlanıyor, o da olumlu gelirse o aşıya da Türkiye ulaşacak.