Aydın HaberleriDepremlerEge HaberleriGündemİzmir HaberleriMuğla Haberleri

Ciddi Deprem Riski Taşıyan 24 İl Açıklandı! Ege Dikkat Çekiyor!

Türkiye aktif fayların ve deprem risklerinin en yoğun yaşandığı coğrafyalardan biri. Türkiye’de çoğu il birinci ve ikinci derece deprem bölgesi içinde bulunurken bilim insanları 24 il merkezi ve yurt genelindeki 120 ilçenin ciddi deprem riski altında olduğunu açıkladı.
Yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye’nin deprem gerçeğine bir kez daha dikkat çekti. Türkiye’de 24 il merkezinin ve yurt genelindeki 110 ilçenin deprem riski altında olduğunu açıklayan bilim insanları, bu şehir ve ilçeleri tek tek açıkladı.

Deprem Acı Gerçeğimiz

Türkiye’nin en acı gerçeklerinden bir tanesi, hiç şüphesiz deprem kuşağında yer alan bir ülke olması. Bugüne dek yaşanan çok sayıda büyük deprem ve yitirilen binlerce can bunun en net göstergelerinden biri. Üstelik bilim insanları tarafından yakın bir gelecekte olması beklenen devasa İstanbul depremi de herkes tarafından bilinen bir olgu. Depreme adım adım yaklaşırken katıldığı bir televizyon programında konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi eğitim görevlisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye’deki en riskli bölgeleri tek tek açıkladı.

500 Diri Fay Hattı Bulunuyor

Ülkemizin, geçtiğimiz günlerde hepsi de 5 civarı olan üç depremle sarsıldığını belirten Tüysüz bunun deprem gerçeğinin bir kez daha hatırlanmasını sağladığını ifade etti. Tüm bu süreçle ilgili açıklamalarda bulunan Okan Tüysüz, Türkiye’de 500 diri fay olduğunu, bu yüzden depremlere toplum olarak alışılması gerektiğini söyledi. Özellikle de 24 ilin risk altında olduğunu ifade eder yer bilimci profesör, bu 22 ilde yüzey kırıklarının da oluşabileceği depremler olma ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi.

Özellikle Ege Marmara’daki birçok şehrin listede yer alması dikkat çekiyor. Peki, şehir merkezinde diri fayların bulunduğu o şehirlerimiz hangileri?

İzmir
Manisa
Aydın
Muğla
Denizli
Sakarya
Bursa
Balıkesir
Burdur
Kütahya
Eskişehir
Konya
Kayseri
Aksaray
Kahramanmaraş
Hatay
Tokat
Erzincan
Erzurum
Osmaniye
Bingöl
Hakkari