Gündem

CHP'li Girgin Ege Haber'e Açıkladı: EYT, Af Yasası, 3600 Ek Gösterge ve Kıdem Tazminatı'nda Son Durum

Meclis gündemine ilişkin çalışanların, EYT’lilerin, taşeron işçilerin, memurların en çok merak ettiği soruları Egehaber.com Editörü Canan Baykız sordu, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin yanıtladı. İşte o sorular ve yanıtları…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Kimler? EYT yasası kimleri kapsayacak?

EYT yasası, 1999 Tarihinde çıkan 4447 sayılı yasa ile ülkemizde emeklilik sistemi değişti ve kadınlar kademeli olarak 58, erkekler kademeli olarak 60 yaşında emekli olacak şekilde düzenlendi. 1999 öncesi işe başlayanlar da kademeli emeklilik sistemine dahil oldu.

Emekli olacağı yaştan 6 yıl, 10 yıl, 15 yıl daha geç emekli olmak başlı başına mağdur olmaktır. 1999 tarihinde yapılan değişikliklerin geçmişe dönük olarak uygulanması vatandaşların vicdanlarını kanatmıştır. İşveren çalışamazsın yaşlısın diyor, devlet gençsin emekli olamazsın diyor. EYT mağdurları yeni bir hak istemiyor. Gasp edilen haklarının iadesini istiyor. EYT yasası 1999 yılında çıkan yasa ile mağdur olan çalışanları kapsıyor.

EYT Yasası ile birlikte kaç kişinin daha emekli olması bekleniyor?

1 Eylül 2019 itibariyle EYT sayısı 5.404.924 kişidir. Ancak yasa bugün çıksa 5 milyon 404 bin kişinin hemen emekli olması mümkün değildir.

Prim günü eksik olanlar, 25 yıllık sigortalı gününü tamamlayamayanlar emekli olamazlar. Yani bu durumda Emeklilikte Yaşa Takılanların emekliliği en az 10 yıllık süreye yayılacaktır. Yasa çıkarsa emekli olacakların sayısı 750 bin ile 1 milyon kişi aralığındadır.
 

SGK battı batıyor raporları Sayıştay’dan gelirken EYT ile birlikte kuruma eklenecek emekli maaşları nasıl karşılanacak?

SGK’nın tüm taşınır taşınmaz mallarına el konularak 2008 yılında 5510 sayılı kanunla yeniden yapılandırılan Sosyal Güvenlik Sistemi ile ilgili iktidarın tüm söyledikleri ve iddiaları ve beklentileri 2019 yılı itibarıyla çökmüştür. O dönem “kara delik” kapatıyoruz diye “devrim yaptık” diye sundukları SSK sisteminin geçmişten daha fazla açıkla yönetildiği görülmektedir.

Sormak gerek, neden karadelik kapatılamıyor? Aktif / Pasif oranı neden artmıyor da azalıyor?

Aktif / Pasif oranının bu kadar düşük olmasının sebeplerinden birisi işsizliktir ve kayıt dışı çalışmadır. SSK’nın 2018 yılında 15,7 milyar TL. olan açığı 2019 yılının ilk beş ayında 20 milyar oldu. Kriz ve dövizdeki artışın sonucu olarak yüzlerce işyeri, fabrika kapandı, binlerce işçi işten çıkarıldı. Prim ödeyemeyenlerin sayısı arttı, prim alacakları tahsil edilemedi.

Ülkeyi yönetenler lüks ve şatafat içinde yaşarken harcamaları kısmıyorlar. Bir elleri yağda bir elleri balda. Ama vatandaş işsiz vatandaşın tenceresinde aş değil yoksulluk kaynıyor. Her 4 gençten biri işsiz. İşsizliğe çare bulacaklar, kayıt dışı çalışmayı önleyecekler, primleri zamanında tahsil edecekler, sarayın israfını önleyecekler ve SSK açıkları onarılacak.

EYT’liler ile birlikte kuruma yıllık 14 milyar 400 bin liralık bir ödenek gelmektedir. Yasa çıkarsa emekli olacakların sayısı 750 bin kişidir. Ortalama 1600 TL den toplam 14 milyar 400 milyon maaş ödenecektir. Bu durumda emekli olanların çalışma hayatından çıkması amaçlanmalıdır. Emekli olanlar çalışma hayatından çıktıklarında işsizlere iş imkânı doğacaktır. Emekliler dolaylı vergilerle maaşlarının bir kısmını devlete geri ödemektedirler.

KİT taşeron işçiler de meclisin açılmasını dört gözle beklediler yeni ekonomi paketinde taşeron işçiler ile ilgili neler var?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı işçiler açısından, dar gelirliler açısından, esnaf ve emekliler açısından dört gözle beklenecek türden değil.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) “Değişim başlıyor” diyerek açıkladı. Değişim değil iflastır açıkladıkları. Çok açık söylüyoruz, ekonomide değişimin başlaması için ilk değiştirilmesi gereken damadın kendisidir.

Yeni programa göre bütçede harcamalar kısılacak,yatırımlar kesilecek. 25 Şubat 2019 tarihinde Bakan Albayrak 2019 yılında 2.5 milyon kişiye istihdam sağlanacağını iddia etmişti. Ancak geçen sürede işsizlik azalmadı arttı. 4 Milyon 300 Bin kişi işsizimiz var.

Yeni ekonomi paketi İMF ile uyumlu olarak esnek çalışma biçimlerinin etkinleştirilmesinden bahsediliyor. Kıdem tazminatlarına göz dikiliyor. Kısacası yarım yamalak ve verdikleri sözleri de tutmayarak gerçekleştirdikleri taşeron kadro için yeni bir düzenleme iktidarın gündeminde yok. Kamuda çalışan işçilerin tamamı gerçek anlamda kadroya geçirilmelidir.

3600 Ek gösterge de kamu görevlileri açısından önem teşkil ediyor. Bu konuda önümüzdeki günlerde nasıl gelişmeler olacak?

AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2018 Mayıs ayındaki seçim beyanname toplantısında polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerinin 3600’e çıkacağı sözünü vermişti. Ancak geçen yasama yılında Plan ve Bütçe Komisyonu’nda defalarca önerge vermemize rağmen önergelerimiz AKP ve MHP’li üyelerce reddedilmiştir. Bu haksızlığın giderilmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Af çıkacak mı, af yasası kapsamında kimler yer alacak?

2 Ekim 2019 Günü Adalet Komisyonu’nunda Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanun ve Kararlarda Değişiklik Yapılmasına Dair İktidarın kanun teklifi görüşülmeye başlandı. Ancak gelen teklifte af ile ilgili bir düzenleme yok. İktidarın daha doğrusu sarayın bu konudaki bir teklifi varsa onu görmeden bir yorum yapmamak gerek. Affa ilkesel bir şekilde bakıyoruz. Evrensel ölçütler içinde kimsenin vicdanını rahatsız etmeyecek, en az mağdur, en yüksek memnuniyet yaratacak şekilde tartışılması toplum tarafından sindirilmesi ve topluma rağmen bir karar verilmemesi gerekmektedir.

Denetimli serbestlik süresinin arttırılabileceği,belli suçlar dışında af düzenlemesinin CHP olarak değerlendirilebileceği parti yönetimimiz tarafından da açıklandı. Ancak 9 aydır tüm paydaşlarla çalıştığını ileri süren iktidardan halen bu konuda gelen bir teklif yoktur.

Özel Haber / Ege Haber – Canan Baykız

Bir yanıt yazın